Nume
Parola
Vizualizări: 57
Dezvoltarea locală trebuie să se regăsească în mod expres, distinct și foarte clar în Planul de Creștere pentru R. Moldova!
6 Mai 2025 — Unele dintre cele mai importante subiecte abordate de către autoritățile locale și cele centrale, în cadrul ședinței Comisiei Paritare pentru descentralizare, sunt prezentate în ediția din 5 mai a publicației Logos Press.

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) solicită recunoașterea procesului de descentralizare și dezvoltare locală/regională ca domenii prioritare. De asemenea, CALM a solicitat ca această prevedere să se regăsească în Planul de creștere economică, care prevede distribuirea fondurilor UE în valoare de 1,9 miliarde de euro. Problemele autorităților locale au fost discutate recent în cadrul unei ședințe a Comisiei Paritare pentru descentralizare. CALM nu este de acord cu faptul că în acest document important nu sunt menționate dezvoltarea locală și regională ca priorități. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că majoritatea legislației și angajamentelor UE (aproximativ 70 %) vizează în mod direct autoritățile publice locale și vor fi puse în aplicare de către acestea.

Președinta CALM, primara satului Selemet, raionul Cimișlia, Tatiana Badan, a solicitat identificarea unei formule conform căreia dezvoltarea locală să-și ocupe locul de drept în document. În acest context, premierul Dorin Recean a menționat că majoritatea resurselor incluse în Planul de creștere economică vor fi direcționate într-o formă sau alta către dezvoltarea locală. De asemenea, oficialul a promis că se va găsi o modalitate de a asigura ca descentralizarea și dezvoltarea locală să fie incluse în plan.

O altă problemă a vizat necesitatea schimbării abordării discriminatorii a unităților administrativ-teritoriale cu o populație mai mică de 1500 de persoane. Primarii propun schimbarea abordării actuale, în care restricțiile și barierele în ceea ce privește accesul la fonduri sunt impuse localităților mici. Un astfel de principiu este nedrept și trimite un semnal negativ locuitorilor acestor sate care reprezintă mai mult de 53% din totalul localităților din R. Moldova. Este necesar să punem toate primăriile, indiferent de numărul de rezidenți, în condiții egale. Lăsați-i să decidă singuri, în funcție de resursele disponibile, dacă vor putea face față participării la proiecte. Mai mult, în alte țări, așezările mici primesc sprijin suplimentar din partea statului.

Articolul integral (pag.2), intitulat „Creștere economică fără dezvoltare locală? poate fi accesat la următorul link: https://www.calm.md/wp-content/uploads/2025/05/16_1566-2.pdf

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă