Nume
Parola
Vizualizări: 7037
Concursul anual ONU pentru cele mai bune acțiuni din Moldova de promovare și protecție a drepturilor omului a fost lansat
4 Septembrie 2017 — Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova a lansat astăzi a 13-a ediție a concursului pentru cele mai bune acțiuni de promovare și protecție a drepturilor omului în Republica Moldova. Desfășurată începând cu 2004, competiția are drept scop evidențierea și premierea celor mai valoroase, creative, inovative, eficiente și participative inițiative și acțiuni de apărare și promovare a drepturilor omului.

"ONU așteaptă nominalizări de campioni ai drepturilor omului, atât persoane fizice, cât și organizații, care merită apreciere și recunoaștere pentru eforturile lor neobosite pentru promovarea și protejarea drepturilor omului și a libertăților universale în Republica Moldova", a declarat Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Moldova.

Concursul se va desfășura în bază de nominalizări, publicul fiind încurajat să nominalizeze organizații ale societății civile, jurnaliști, instituții media, autorități publice, etc., care au realizat contribuții autentice de promovare a drepturilor omului în Republica Moldova în perioada 1 septembrie 2016 - 31 august 2017. Data limită pentru recepționarea nominalizărilor este 30 septembrie 2017.

Publicului i-au fost propuse 6 categorii pentru nominalizare:

- Premiul General O realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului
- Premiul O realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local
- Premiul Activism remarcabil în domeniul drepturilor omului
- Premiul Activitate remarcabilă a mass-media în domeniul drepturilor omului
- Premiul Integrare remarcabilă a drepturilor omului și echității în structura internă și operațională a organizației
- Premiul special O realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului

Ca și în anii precedenți, nominalizările pot fi făcute în română, engleză, rusă sau altă limbă minoritară în Republica Moldova online: http://www.un.md/concurs/ precum și pot fi descărcate de pe pagina un.md și depuse la Casa ONU în Chișinău. Regulamentul concursului este disponibil pe site-ul ONU în Moldova.

Dosarele nominalizate, obținute în urma procesului de consultări publice, precum și în urma analizei altor materiale disponibile, bazate și pe cercetări independente, vor fi jurizate de o echipă de experți și de un consiliul independent, format din reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți independenți.

Câștigătorii vor fi anunțați și premiați în cadrul Galei ONU de premiere în domeniul drepturilor omului, organizată anual cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, celebrată pe 10 decembrie.

Drepturile omului sunt una dintre priorităţile majore ale ONU în Moldova, constituind o parte integră a programelor sale de dezvoltare şi elaborare a politicilor. Proiecte în domeniul drepturilor omului implementate de ONU includ eliminarea violenţei împotriva femeilor, copiilor și persoanelor în etate, promovarea drepturilor migranţilor, refugiaţilor şi apatrizilor, combaterea discriminării și incluziunea grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, celor care trăiesc cu HIV/SIDA, grupurilor minoritare excluse şi a altor persoane sau comunităţi marginalizate.