Nume
Parola
Vizualizări: 2000
Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” oferă sprijin autorităților locale din Regiunea de Dezvoltare Nord în elaborarea Planurilor de dezvoltare economică locală
Bălți, 19 Ianuarie 2018 — Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” a organizat vineri, 19 ianuarie, o nouă ședință de instruire pentru consultanții locali din cadrul autorităților locale din Regiunea de Dezvoltare Nord care au devenit Membrii Juniori ai Clubului M4EG (Mayors for Economic Growth).

Obiectivul ședinței, facilitată de ADR Nord, a fost efectuarea unei analize a climatului economic local a fiecărei unități teritorial-administrative, precum și a cadrului strategic al comunităților beneficiare.

Experți naționali, consultanți locali, reprezentanți ai ADR Nord au discutat despre analiza cadrului strategic al comunităților beneficiare, constituirea parteneriatelor locale pentru Dezvoltarea Economică Locală (DEL) și analiza structurii economiei locale. În context, consultanții locali au relatat despre progresele obținute în procesul de elaborare a documentelor de planificare economică, au dezvăluit experiența lor în constituirea grupurilor de lucru și au vorbit despre dificultățile întâmpinate în procesul de colectare a datelor pentru elaborarea analizei necesare.

Reprezentanții inițiativei „Primarii pentru dezvoltare economică” și specialiștii din cadrul ADR Nord au prezentat informații relevante atât despre elaborarea documentelor propriu-zise, cât și despre constituirea parteneriatelor public-private în contextul elaborării, la nivelul autorităților locale, a proiectelor economice.

Până în prezent, la inițiativa „Primarii pentru creștere economică” au aderat 17 autorități publice locale, dinte care patru sunt din Regiunea de Dezvoltare Nord: Primăria Bălți, Primăria Edineț și Primăria Dondușeni, care au primit certificatele de membru, și Primăria Criva, care a aderat recent, certificatul de membru urmând să-l primească în luna februarie a.c.

Autoritățile locale din Regiunea de Dezvoltare Nord care au aderat la clubul M4EG vor fi asistate la elaborarea Planurilor de dezvoltare economică locală (Plan DEL), documente care vor primi avizul Băncii Mondiale și care vor deschide mai multe oportunități pentru elaborarea și aplicarea la diverse apeluri de proiecte finanțate de UE în domeniul dezvoltării economice.

Programul este constituit din patru module de instruire și are un conținut specific, în conformitate cu diverse etape de elaborare a Planului DEL, reflectate în Îndrumarul M4EG pentru Structura și Conținutul Planului de Dezvoltare Economică Locală. Acest program este organizat pentru a susține activitatea de planificare economică locală a autorităților locale și va fi realizat în perioada noiembrie 2017 - mai 2018, referitoare la Planul DEL.

Primarii pentru Creștere Economică (www.m4eg.eu) este o nouă inițiativă a Uniunii Europene care a fost lansată în ianuarie 2017 în cadrul Parteneriatului Estic. Scopul general al Inițiativei este de a susține primarii și administrațiile locale din țările Parteneriatului Estic să devină facilitatori activi ai creșterii economice și creării locurilor de muncă la nivel local.

www.adrnord.md