Nume
Parola
Vizualizări: 2025
Cu sprijinul UE, până la 200.000 de cetățeni vor beneficia de o infrastructură îmbunătățită în domeniul aprovizionării cu apă și a energiei
Chișinău, 15 Februarie 2018 — Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, precum și de Eficiență Energetică în clădirile publice” este implementat în cooperare cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” MSPL.

Obiectivul general este de a construi și pune în funcțiune 10 proiecte de infrastructură în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare și 8 proiecte în domeniul eficienței energetice în clădirile publice, selectate în urma procesului de planificarea regională. Ca urmare a implementării acestor proiecte până la 200.000 de cetățeni din aproximativ 22 localități din Republica Moldova vor deveni beneficiari ai acestor măsuri.

Măsurile de eficiență energetică, care vor fi implementate în cadrul școlilor vor asigura condiții optime pentru activitatea profesională a personalului și studiile elevilor din mai multe localități. Cu privire la măsurile de aprovizionare cu apă și canalizare, principalele rezultate preconizate țin de îmbunătățirea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă și sporirea ratei de conectare a populației la acestea. Toate aceste măsuri vor contribui eventual la eliminarea disparităților rurale, dar și a celor urbane.

Contribuția financiară a Uniunii Europene pentru proiectul MSPL a început în anul 2013. Ca urmare a Acordului semnat între Germania și UE pentru implementarea acestui proiect, astăzi are loc evenimentul de semnare oficială a Memorandumurilor de Înțelegere pentru implementarea măsurilor de modernizare a serviciilor publice locale în sectoarele vizate.

Menționăm că bugetul total al Proiectului finanțat de Uniunea Europeană este de circa 43 milioane de euro oferite de Uniunea Europeană, iar implementarea acesteia este prevăzută până la finele anului 2020.

Participanți la eveniment au fost Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM); Ambasada Germaniei în Republica Moldova; Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova; președinții Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (CRD); directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR); Autoritățile Publice Locale; Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare; Ambasada Suediei în Republica Moldova; Ambasada României în Republica Moldova, precum și reprezentanții proiectului MSPL.

****************

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).