Nume
Parola
Vizualizări: 6678
Regiunea de Dezvoltare Nord, interesată de experiența Estonei privind designul evenimentelor rurale și al serviciilor de ospitalitate
Soroca-Bălți, 21 Martie 2018 — Autorități publice locale, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, antreprenori și meșteri populari din Regiunea au participat la un seminar privind designul evenimentelor rurale și al serviciilor de ospitalitate, organizat în cadrul unui proiect implementat de ADR Nord în parteneriat cu Universitatea Tartu, Pärnu College, din Estonia. Seminarul a fost ținut de către un grup de experți estoni la Soroca, în data de 20 martie, și la Bălți, în data de 21 martie. În cele două zile, evenimentul a întrunit circa 100 de participanți.

În cadrul seminarului organizat la Bălți, directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a spus că Estonia oferă un bun exemplu în domeniul turismului. „Vrem ca regiunea noastră să devină mai atractivă pentru turiști. Dezvoltarea turismului înseamnă noi locuri de muncă și mai multe oportunități pentru meșterii populari, dar și pentru toți cei care își doresc să aibă afaceri în acest domeniu. La nordul Moldovei avem multe destinații turistice de care ne putem mândri. Una dintre prioritățile noastre este să punem în valoare aceste destinații turistice”, a relevat directorul ADR Nord.

Date statistice despre evoluția turismului în Estonia a oferit directorul Universității din Tartu, Pärnu College, Henn Vallimäe, iar managerul de proiect Gristel Leetma a prezentat informații despre programul de dezvoltare a turismului implementat de ADR Nord în parteneriat cu Universitatea Tartu, Pärnu College, din Estonia.

Seminarul organizat la Soroca și la Bălți a fost divizat în trei sesiuni. În cadrul primei sesiuni, Marika Kose și Ave Matsin au prezentat specificul Școlii internaționale de vară a meșteșugarilor din Estonia. În cea de-a doua sesiune, experții Tiina Viin și Piret Aus au vorbit despre livrarea de servicii și cooperarea cu factorii interesați în procesul de organizare a evenimentelor, precum și despre rolul și oportunitățile meșteșugarilor profesioniști în antreprenoriatul rural și viața culturală a localității, reieșind din experiența Estoniei. A treia sesiune a seminarului a fost una interactivă, experții și participanții la eveniment punând în discuție aspecte ale etapelor organizării evenimentelor turistice.

Bugetul proiectului „Împuternicirea femeilor și tinerilor prin creșterea abilităților și competențelor lor în domeniul designului evenimentelor rurale și ale serviciilor de ospitalitate”, în cadrul căruia a fost organizat seminarul la Soroca și la Bălți, este 45.152 de euro, oferiți de AOD Estonia. Proiectul este implementat în perioada august 2017 – ianuarie 2019. În urma unui audit, organizatori de evenimente rurale din nordul Moldovei vor beneficia, în cadrul proiectului, de sprijin financiar.

www.adrnord.md