Nume
Parola
Vizualizări: 4065
Au fost reluate lucrările de construcții-montaj a apeductului magistral Prut-Fălești
Fălești, 11 Aprilie 2018 — Lucrările de construcţii-montaj a apeductului magistral Prut-Fălești, care va permite asigurarea cu apă potabilă din râul Prut a orașului Fălești și a mai multor sate din raion, au fost recent reluate și decurg conform graficului. Lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”, lansat de ADR Nord în anul 2017.

Miercuri, 11 aprilie, în cadrul unei ședințe organizată în incinta Consiliului raional Fălești, urmată de o vizită de monitorizare pe șantier, directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, și președintele raionului Fălești, Iraida Bînzari, împreună cu un grup de specialiști implicați în procesul de implementare a proiectului au constatat că operatorul economic care efectuează lucrările de demontare a vechiului apeduct magistral Prut-Fălești și de construcții-montaj a celui nou execută lucrările conform graficului. Precizăm că vechiul apeduct magistral Prut-Făleşti a fost construit la începutul anilor 1980, însă apa din râul Prut așa și nu a mai ajuns în casele făleștenilor.

„Proiectul de alimentare a orașului Fălești cu apă potabilă din râul Prut este unul de o mare importanță regională. De acest proiect depinde succesul altor două proiecte de acest fel implementate până în prezent de ADR Nord în raionul Fălești. Iată de ce vom pleda ca acest mare proiect să aibă o finalitate pozitivă”, a menționat directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii.

„Este unul dintre cele mai vechi proiecte din Republica Moldova. În diferite perioade, lucrările de construcție a sistemului au fost finanțate din mai multe surse”, susține președintele raionului Fălești, Iraida Bînzari, precizând că alimentarea cu apă potabilă și construirea sistemelor de canalizare continuă să fie obiective prioritare pentru autoritățile locale din raionul Fălești.

Până în prezent, pentru construirea celor 8 km din lungimea totală de 18 km a apeductului magistral au fost valorificați 12,3 milioane de lei alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Conform contractului de antrepriză, costul total al lucrărilor se cifrează la 35,4 milioane de lei, solicitați din sursele FNDR.

Autoritățile locale din raionul Fălești susțin că în multe localități din raion, dar și în unele localități din raioanele Ungheni și Glodeni nu există sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Majoritatea locuitorilor este nevoită să se alimenteze cu apă din fântânile de mină, care însă nu corespunde normelor sanitare. De exemplu, în satul Risipeni nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, oamenii fiind nevoiţi să se deplaseze pe distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.

Anterior, în raionul Fălești, ADR Nord a implementat încă două proiecte de aprovizionare cu apă. Este vorba de proiectele „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut” și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”. Prin intermediul noului proiect („Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”), autoritățile locale din Fălești și-au propus să facă următorii pași în vederea îndeplinirii obiectivul major pe care și l-au propus - cel de a aduce apa din râul Prut în cât mai multe gospodării din localitățile raionului.

www.adrnord.md