Nume
Parola
Vizualizări: 1704
CALM în vizită de studiu în Letonia!
26 Iunie 2018 — În perioada 25-29 iunie, o delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) întreprinde o vizită de studiu în Letonia, la invitația Asociației Autorităților Locale și Regionale din Letonia (LALRG).

În prima zi a vizitei, reprezentanții CALM au avut întrevederi cu conducerea Asociației primarilor din Letonia, dar și cu Primul secretar din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Riga, Dna Inga Șeremet. Președintele Asociației Autorităților Locale și regionale din Letonia (LALRG) Gints Kaminskis s-a arătat încântat de cooperarea cu CALM. „Colaborarea noastră este foarte constructivă începând cu anul 2010. Schimbul bun de experiență, cooperarea ne-au permis să punem în aplicare idei cum ar fi furnizarea de servicii de calitate mai bună cetățenilor".

Gints Kaminskis a explicat cum funcționează APL din Letonia, a vorbit despre relațiile cu Guvernul, dar și despre mecanismele de consultare a APL de către administrația centrală. Potrivit președintelui Asociației Guvernului Local și Regional din Letonia, atunci când se adoptă bugetul național este necesar de a ajunge la un consens între Guvern și asociația ce reprezintă APL.

Reprezentanții APL din Republica Moldova au vorbit despre succesele și regresele din domeniul descentralizării financiare și autonomiei locale. Primarii noștri s-au interesat de veniturile APL din Letonia. Colegii le-au explicat că din toate veniturile naționale ale Letoniei, 30% rămân la APL, inclusiv banii destinați infrastructurii drumurilor, care devin parte a bugetului local și pot fi acumulați și utilizați pe parcursul a mai multor ani, conform necesităților.

Modalitățile de cooperare între APL din cele două state a fost un alt subiect distinct al discuției.

În cadrul vizitei de studiu, reprezentanții RM vor participa la conferința internațională "Cooperare inovatoare pentru Parteneriatul Estic", în cadrul căreia vor împărtăși experiența Republicii Moldova în domeniul descentralizării și democrației locale, precum și vor discuta prioritățile și direcțiile viitoare de activitate în domeniul dat.

De asemenea, delegația CALM, va vizita județul Jelgava și municipalitatea Bauska, va avea întâlniri cu mai mulți aleși locali, cu antreprenori locali, va vizita obiective turistice și va face cunoștință cu aspecte relevante și practice privind dezvoltarea locală din Letonia.

Scopul vizitei este de a dezvolta în continuare cooperarea între municipalitățile din Republica Moldova și Letonia, precum și transferul de experiență dintre țările Parteneriatului estic, țări-partenere prioritare ale Letoniei în cooperarea pentru dezvoltare. Comisia Europeană a convenit asupra implementării mai multor obiective în cele patru domenii prioritare pentru a obține rezultate concrete pentru cetățenii țărilor Parteneriatului estic: dezvoltarea economică și oportunități de piață mai bune; consolidarea instituțională și buna guvernare; eficiența energetică și schimbările climatice; mobilitatea și contactele interumane.

Țările Parteneriatului Estic sunt Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Belarus, Republica Moldova și Ucraina.

Vizitele sunt organizate în cadrul proiectului" Colaborarea pentru a oferi autorităților locale și regionale posibilitatea de a promova dezvoltarea în țările partenere ale UE".

Departamentul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă