Nume
Parola
Vizualizări: 7840
Eu am curăţat! E rîndul tău!
11 Septembrie 2018 — În renumitul film ”Home” (”Casă”), fotograful, regizorul și ecologistul Yann Arthus-Bertrand a comparat rețeaua de râuri ale planetei cu sistemul sangvin uman. O comparație foarte și foarte autentică, prin simplul fapt că, la fel ca și sistemul sangvin, râurile sunt sursa de viață pentru toate vietățile din preajma sa, inclusiv pentru om. Apa, în forma ei pură, are rolul de a aduce viață și-n același timp de a spală toate toxinele și mizeriile care-i vin în cale. Și apa și-ar îndeplini cu mare ardoare rolul său, dacă și noi am avea grijă de ea, ca să nu o poluăm.
Problema poluării râurilor este o problemă majoră de nivel global și este o provocare pentru fiecare țară. Nu putem schimba imediat starea mediului deja poluat cu substanţele toxice dizolvate, dar putem contribui la micşorarea poluării cu deşeuri, fie prin depozitarea lor în locuri special amenajate, fie prin colectarea deşeurilor în urma celor mai iresponsabili și treptat educându-i în favoarea protecției apelor.
Un râu murdar înseamnă un râu fără apa potrivita pentru consum. Sănătatea oamenilor depinde de apa pe care o consumă!
Centrul Naţional de Mediu, preluînd iniţiativa lansată de EUWI+ (Inițiativa pentru Apă a Uniunii Europene), organizează, în parteneriat cu Consiliul Raional Ungheni şi Inspecţia Ecologică Făleşti, campania de salubrizare a râurilor Delia şi Șovăț, care va avea loc pe data de 15 septembrie 2018, în ziua în care marcăm Ziua Mondială de Curăţenie Generală, și îndeamnă toți locuitorii din Moldova să depună un minim de efort și să strângă cât de puțin gunoi de pe malurile pâraielor și râurilor din preajma lor!
Râul Delia este un afluent de stânga a râului Prut, situat pe teritoriul Republicii Moldova, în bazinul căruia locuiesc 50.500 de oameni în 7 localități din raionul Ungheni. La nivel național este al patrulea bazin hidrografic care exercită o presiune ecologică avansată asupra resurselor de apă, atât din punct de vedere al potențialelor surse de poluare, cât și din punct de vedere al utilizării resurselor de apă.
Râul Șovâț, de asemenea, este un afluent de stânga a râului Prut, situat pe teritoriul Republicii Moldova, în bazinul hidrografic al căruia sunt amplasate 17 localități din raioanele Glodeni și Fălești, în care locuiesc 48.300 de oameni. Din punct de vedere al presiunii ecologice și utilizării resurselor de apă, bazinul hidrografic al râului Șovăț este al doilea clasat la nivel național.
Campania de salubrizare este un exercițiu social cu impact profund, pentru că participanții, prin eforturile sale, conștientizează cît de importantă este grija de mediul în care ei trăiesc și cum putem contribui la îmbunătățirea calității apelor. Nu în ultimul rînd, mai ales participarea tinerilor la astfel de campanii, creează spiritul civic și responzabilizează tânăra generație vis-a-vis de problemele mediului înconjurător.
Pentru informații adiționale, ne puteți contacta la numerele de telefon: 022 108 861 sau la adresa de email cnm@environment.md.
Entuziasm, timp, dorință şi energie – acestea sunt ingredientele necesare evenimentului de salubrizare ale râurilor din Moldova din 15 septembrie 2018!!!

Suntem ceea ce bem. O apă curată ne însănătoșește, iar o apă poluată ne îmbolnăvește. E alegerea ta cum să fii!