Nume
Parola
Vizualizări: 2233
ADR Nord a transmis Primăriei satului Băhrinești setul de documente ce atestă costul investițional al bunurilor, lucrărilor și serviciilor în cadrul unui proiect de aprovizionare cu apă
Băhrinești, Florești, 9 Octombrie 2018 — ADR Nord a transmis Primăriei satului Băhrinești setul de documente ce atestă costul investițional al bunurilor, lucrărilor și serviciilor finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) în cadrul primei etape a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, realizată în perioada august 2017 – iunie 2018. Procedura de predare-primire a avut loc marți, 9 octombrie a.c., în satul Băhrinești, raionul Florești.

La eveniment au participat directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, juristul Ion Iliev și Vlad Rogaciov, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor.

Valoarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de apeduct din satul Băhrinești, cu o lungime de 23,3 km, se cifrează la 8,19 milioane de lei. În această sumă sunt reflectate costul lucrărilor de terasament, construcția rețelelor de alimentare cu apă, montarea conductei, a robinetelor și a hidranților, amenajarea teritoriului, serviciile responsabilului tehnic și elaborarea panourilor informative.

În prezent, la sistemul de apeduct din Băhrinești sunt conectate 447 de gospodării. În perioada următoare, administrația publică locală urmează să întreprindă măsurile necesare pentru a conecta încă 47 de gospodării la apeduct. Serviciul de alimentare cu apă este oferit de S.A. „Servicii Comunale Florești”.

Executarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de apeduct de la Băhrinești este una dintre etapele de implementare a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”. Bugetul total al proiectului se cifrează la 66,08 de milioane de lei, din care 29,90 de milioane de lei sunt solicitați din sursele FNDR, iar 29,92 milioane lei reprezintă cofinanțarea Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan). Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei – contribuția Servicii Comunale Florești, viitor operator al sistemelor, și 0,451 milioane de lei – contribuția administrațiilor publice locale. Precizăm că, în cadrul proiectului menționat, ApaSan oferă suport pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca. Totodată, din FNDR sunt finanțate fazele proiectului ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos.

* * *

După evenimentul de la Primăria satului Băhrinești, reprezentanții ADR Nord au efectuat o vizită de monitorizare pe șantierele din comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos, raionul Florești, unde se desfășoară lucrări de construcție a unui sistem de apeduct. Subproiectul ce vizează localitățile Cuhureștii de Jos și Cuhureștii de Sus este divizat în două faze. Bugetul pentru prima fază se cifrează la 14,277 milioane de lei, iar a doua fază – 7,436 milioane de lei, bani alocați din sursele FNDR.

www.adrnord.md