Nume
Parola
Vizualizări: 2190
CALM a avut o întrevedere cu experți italieni cu o vastă experiență în implementarea proiectelor în domeniul serviciilor publice municipale!
28 Ianuarie 2019 — Evaluarea modalităților de cooperare între CALM și Confservizi Cispel Toscana, Italia, activitatea administrațiilor publice locale, problema deșeurilor, a transporturilor și infrastructurii au fost printre subiectele abordate vineri, 25 ianuarie, în cadrul unei întrevederi dintre directorul executiv al CALM Viorel Furdui și expertul CALM Nadejda Darie cu directorul Confservizi Cispel Andrea Sbandati și Luisa De Marco, consilier rezident de Twinning.

De menționat este faptul că Luisa de Marco a participat la implementarea Proiectului Twining „Promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova și protecția acestuia.” Proiectul a fost realizat în parteneriat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și ministerul Italian, cu suportul unității de implementare Confservizi Cispel Toscana.

Totodată, Confservizi Cispel Toscana are o experiență bogată în implementarea diverselor tipuri de proiecte în domeniul aprovizionării cu apă, a iluminatului stradal, a administrării deșeurilor, dar și a promovării conceptului de „oraș inteligent”.

Stabilirea unui parteneriat ce ar avea drept obiectiv accesarea și implementarea în comun a proiectelor, dar și preluarea unor experiențe în domeniul administrării locale din Italia au fost alte teme ale discuției.

Andrea Sbandati a declarat că Italia este un teritoriu foarte fragmentat, cu toate acestea nu se intenționează inițierea unei reforme administrativ-teritoriale. „Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice au fost efectuate unele asocieri. Pentru buna aprovizionare cu apă se asociază, de exemplu, o sută de primării care creează o structură unică responsabilă de acest domeniu.”

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a afirmat că acestea sunt exemple ce merită, cel puțin, examinate de către Republica Moldova. „Atât italienii, cât și locuitorii altor state vest europene pornesc de la ideea că autoritățile locale sunt la baza statelor, deoarece acestea au fost create de jos în sus, nu viceversa, așa cum încă se mai consideră în birourile multor state din spațiul ex-sovietic.” Experții au scos în evidență faptul că în Italia nimeni nici nu își imaginează că ar putea soluționa o problemă la nivel local fără a întreba și a implica autoritățile locale în procesul decizional.

Participanții la întrevedere și-au exprimat speranța în vederea continuării colaborării.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă