Nume
Parola
Vizualizări: 2428
La Chișinău s-a discutat despre noile norme pentru proiectarea și construcția sistemelor de alimentare cu apă la scară mică în Republica Moldova
Chișinău, 15 Martie 2019 — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat în comun cu Organizația de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) un atelier de lucru privind noile norme pentru proiectarea și construcția sistemelor de alimentare cu apă la scară mică în Republica Moldova și aplicarea modelelor de afaceri durabile pentru Alimentarea cu Apă și Sanitație la nivel rural. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Inițiatiativa Europeană pentru apă EUWI și a fost destinat proiectanților și specialiștilor în domeniul asigurării cu apă și sanitație, autorităților publice centrale și locale.

Cu asistenta proiectului a fost elaborat un document provizoriu de reglementare pentru proiectarea și construcția sistemelor exterioare de alimentare cu apă pentru localitățile mici, ce utilizează apă în cantități ce nu depășesc 200 m3 pe zi, iar în cadrul atelierului documentul a fost prezentat și analizat de specialiști în construcții, proiectanți, reprezentanți ai Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică etc.

În cadrul sesiunii s-a discutat și despre procesul rațional pentru dezvoltarea noilor norme aprobate în aprilie 2018 și beneficiile preconizate, precum și au fost subliniate principalele caracteristici ale noilor norme care evidențiază schimbările față de normele vechiului SNiP sovietic din 1984.

Totodată, în cadrul atelierului a fost prezentate și datele unui studiu de caz. Astfel, noile norme au fost aplicate unui proiect de construcție a sistemului de alimentare cu apă pentru trei localități din sudul țării, ai căror beneficiari sunt 1.500 de persoane. Rezultatul a demonstrat reducerea costului de construcție cu circa 30% față de costurile estimate.

Un bun exemplu de sinergie a partenerilor de dezvoltare: Consortiumul Membrior UE, OCDE si UNECE (EUWI+) este menționat în cadrul proiectului EUWI+.

Regulamentul privind principiile de bază în proiectarea și construcția sistemelor exterioare de alimentare cu apă a localităților mici, cu un consum sub 200 m3/zi a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Economiei și Infrastructurii nr. 179 din 04.04.2018.

madrm.gov.md