Nume
Parola
Vizualizări: 2515
Echipa proiectului „Crearea locurilor de muncă prin sisteme de piață îmbunătățite”, interesată de o eventuală colaborare cu ADR Nord
Bălți, 20 Martie 2019 — Echipa proiectului „Crearea locurilor de muncă prin sisteme de piață îmbunătățite” (IMS) a efectuat miercuri, 20 martie, o vizită de documentare la sediul ADR Nord, pentru a face cunoștință cu activitatea instituției, a evalua oportunitățile și provocările unei eventuale colaborări, precum și a identifica domeniile şi posibilităţile de intervenție ce vor spori competitivitatea companiilor și vor contribui la crearea unui sistem de piață sustenabil.

În cadrul unei întruniri a specialiștilor ADR Nord cu reprezentanții Proiectului, șefa Secției Politici Regionale și Cooperare Externă (SPRCE), Maria Prisacari, a prezentat prioritățile de activitate ale Agenției și a vorbit despre un șir de oportunități de dezvoltare socio-economică specifice Regiunii de Dezvoltare Nord. Din perspectiva specializării regionale, șefa SPRCE a menționat principalele direcții economice ce caracterizează Regiunea de Dezvoltare Nord: cultivarea și prelucrarea fructelor, producerea și procesarea laptelui și turismul rural. Totodată, în domeniul IT pot apărea noi oportunități în contextul realizării unui proiect de creare, în municipiului Bălți, a Centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Precizăm că, în luna noiembrie 2018, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) a lansat în Republica Moldova proiectul „Crearea locurilor de muncă prin sisteme de piață îmbunătățite" (IMS). Proiectul este implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation și partenerii săi, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Mesopartner.

Scopul general al proiectului constă în eficientizarea sistemelor de piață în sectoarele și localitățile selectate, pe parcursul etapei de pregătire a proiectului, fapt ce va contribui la creșterea cantității și calității locurilor de muncă și de a asigura venituri suplimentare persoanelor angajate în câmpul de muncă, beneficiind în mod semnificativ grupurile excluse (tinerii din mediul rural, emigranții reîntorși, minoritățile etnice etc.).

Potrivit părților implicate în procesul de implementare a proiectului, scopul general al proiectului urmează a fi atins prin realizarea următoarelor obiective: (1) crearea locurilor de muncă și majorarea veniturilor populației, datorită creșterii competitivității întreprinderilor prin accesul sporit la servicii și asistență, într-un mediu de afaceri favorabil; și (2) schimbarea narativelor referitoare la perceperea migrației într-un mod în care mai mulți oameni vor rămâne sau vor dori să rămână și să se angajeze în câmpul muncii/să devină liber profesioniști în Republica Moldova.

Proiectul este divizat în două etape: (1) etapa de pregătire (01.11.2018 - 31.08.2019), care constă în analiza și determinarea sectoarelor cu potențial de intervenție și demararea intervențiilor-pilot și (2) etapa I (începe în data de 01.09.2019), care presupune intervențiile nemijlocite pentru realizarea obiectivelor propuse.

www.adrnord.md