Nume
Parola
Vizualizări: 2309
La Florești s-a desfășurat un seminar privind regionalizarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare
Florești, 18 Aprilie 2019 — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a organizat astăzi la Florești un seminar pentru a informa autoritățile locale despre importanța regionalizării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, un element cheie al politicii naționale în dezvoltarea sectorului.

Precizăm că primul seminar privind regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare a avut loc ieri la Ialoveni. În perioada următoare, MADRM urmează să desfășoare astfel de seminare și în alte raioane ale țării.

Potrivit MADRM, scopul desfășurării seminarelor este de a informa autoritățile administrației publice locale despre politica națională în vederea îmbunătățirii serviciilor locale în sectorul aprovizionării cu apă, prezentarea exemplelor de regionalizare din Republica Moldova și experiența internațională, consolidarea dialogului între autorităţile centrale şi locale pentru identificarea în comun a celor mai bune soluţii de dezvoltare a sectorului.

Seminarul de la Florești a fost organizat în trei sesiuni tematice: (I) Regionalizarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare a județului Iaşi, România; (II) Aspectele legale și instituţionale ale regionalizării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în Republica Moldova; (III) Aspecte practice privind regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. Studiu de caz - S.A. „Servicii Comunale Florești”.

În contextul experienței României la acest capitol, directorul tehnic al SA „ApaVital” Iaşi, dr. ing. Mihail Doruş, a prezentat istoria dezvoltării operatorului, a subliniat aspectele comune cu situația din Republica Moldova și a menționat că proiectele regionale și operatorii regionali au avut prioritate la finanțările din partea Uniunii Europene.

Reprezentanții autorităților locale participanți la seminar au fost interesați de viabilitatea investițiilor şi recuperarea costurilor, politica echilibrată de stabilire a prețurilor, valoarea patrimoniului aflat la dispoziția operatorului regional, precum și intenția de proiect transfrontalier a „ApaVital” de prestare a serviciului în țara noastră.

La seminar au participat și experți naționali în domeniu, care au comunicat că prioritizarea proiectelor și investițiilor în sector este un aspect esențial în calea spre dezvoltarea durabilă, iar prin asociere poate fi prestat un serviciu durabil şi calitativ.

Participanții la eveniment au adresat experților întrebări cu referire la gestionarea serviciului și crearea operatorilor regionali, oportunitățile oferite de fondurile naționale și contribuțiile locale pentru proiecte în acest sens, precum și obligarea prin lege a conectărilor la canalizare acolo unde există sisteme centralizate.

Desfășurat în incinta S.A. „Servicii Comunale Florești”, seminarul de informare a fost organizat în cadrul proiectului SDC/ADA „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.

www.adrnord.md