Nume
Parola
Vizualizări: 3108
Se pregătește semnarea contractului de finanțare pentru proiectul de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 18 Iulie 2019 — Semnarea contractului de finanțare și, ulterior, lansarea procedurilor de achiziții publice privind executarea lucrărilor de finisare a clădirii viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) au fost principalele subiecte discutate joi, 18 iulie a.c., în cadrul unei ședințe care a avut loc în incinta ADR Nord.

La întrunire au participat reprezentanți ai Primăriei municipiului Bălți, conducerea Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), reprezentanți ai Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și specialiști din cadrul ADR Nord. Participanții la ședință au discutat, din perspectivă juridică, despre desfășurarea unor proceduri în contextul următoarelor etape ale proiectului, analizând totodată mai multe soluții.

Recent, Î.S. Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor a prezentat raportul de verificare pentru Lotul 1, care cuprinde lucrări de finisare a fațadelor blocurilor 4 și 5, precum și lucrări de finisaj interioare. Suma totală a devizului de cheltuieli pentru Lotul 1 se cifrează la 12,67 milioane de lei. Pe de altă parte, lucrările de montare a sistemelor de încălzire, ventilare și condiționare, în valoare de 9 milioane de lei, vor fi finanțate de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, iar finisările interioare urmează să fie finanțate treptat de către viitorii rezidenți ai CITT.

„Acum dispunem de toată documentația necesară pentru inițierea achizițiilor publice în vederea selectării operatorului economic care va executa lucrările conform cerințelor. Urmează ca, în cel mai scurt timp, părțile implicate în procesul de implementare a proiectului să semneze contractul de finanțare, procedură care va permite ulterior lansarea imediată a procedurilor de achiziții publice”, a precizat directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, care a mai subliniat importanța implicării plenare a tuturor părților în procesul de implementare a proiectului.

Suma alocată din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională pentru proiectul de creare a CITT la Universitatea din Bălți se cifrează la 11.770.990 de lei. Acești bani urmează să fie valorificați până la sfârșitul anului 2019. Disponibilitatea de a deveni cofinanțatori ai proiectului a fost exprimată de Proiectul de Competitivitate din Moldova al USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău, dar și de alți parteneri externi. Amintim că, în anii 2017 și 2018, din FNDR au fost alocate importante surse financiare pentru realizarea acestui proiect, însă banii au fost realocați pentru alte proiecte, întrucât era necesară modificarea documentației tehnice, astfel încât designul edificiului ce va găzdui viitorul CITT să fie regândit în conformitate cu necesitățile specifice unui astfel de centru.

www.adrnord.md