Nume
Parola
Vizualizări: 1597
Așteptăm oameni de valoare în puterea locală!
17 Octombrie 2019 — PRIMARII SUNT LOCOMOTIVELE NEVĂZUTE ALE ȚĂRII! Afirmația inspirată a vicepreședintelui Consiliului județean Vaslui, Vasile Mariciuc, ilustrează extraordinar de elocvent situația în care, cu resurse limitate și confruntându-se cu probleme nenumărate, edilii locali dau dovadă de adevărate acte de curaj în timpul exercitării mandatelor. De multe ori însă, efortul lor este subestimat, iar suportul de care trebuie să beneficieze întârzie. În data de 20 octombrie, în Republica Moldova se vor desfășura alegeri locale generale, iar cei care aspiră la funcția de primar pot fi considerați eroi ai vremurilor noastre, nu întotdeauna prielnice pentru activitatea plină de sacrificiu în cadrul unei primării.

”PRIMARII BENEFICIAZĂ DE CEA MAI MARE ÎNCREDERE, PE CARE O PRIMESC ODATĂ CU VOTURILE!”

În data de 20 octombrie ne așteaptă un scrutin care, cu siguranță, va avea un impact covârșitor pentru dezoltarea țării. Și asta, deoarece autoritățile locale reprezintă talpa țării, este important cine sunt acei oameni de la cârma primăriilor și care vor fi pașii pe care îi vor face, împreună cu statul și cetățenii, având în mâini guvernarea locală. Fie și una deocamdată dependentă de anumite circumstanțe.

Din păcate, în mare parte, guvernanții au abordări deocamdată superficiale ale problemelor comunităților locale. Există încă o tendință de a trata APL ca pe niște vasali, contând pe faptul că o administrație publică locală politizată și dependentă, este mai ușor de manevrat și manipulat. Totuși, remarcăm un reveriment pe acest segment, ceea ce ne determină că am putea atinge un stadiu de dialog instituționalizat, permanent și constructiv cu instituțiile statului. Guvernarea are restanțe serioase în fața APL, iar noi, membrii CALM, trebuie să le scoatem pe tapet și să solicităm rezolvarea cât mai urgentă a acestora. Probleme serioase și de esență, mai ales în ceea ce privește resursele fi nanciare, rămân în continuare deschise și necesită a fi abordate de toți cei interesați în schimbarea situației spre bine. Primarii sunt unicii reprezentanți ai puterii votați, aleși direct de popor și nu putem admite să neglijăm această încredere pe care o primesc odată cu voturile.

Calitatea de neafiliere guvernamentală și politică este una fundamentală pentru CALM. Membri ai CALM și organelor de conducere sunt reprezentanții tuturor partidelor, indiferent de coloratura politică. Noi suntem parteneri și așa trebuie să fim în continuare. Reprezentativitatea, autoritatea și recunoașterea largă de care beneficiază CALM în prezent pe plan intern și extern, reprezintă o realizare extrem de importantă a noastră comună și care se datorează anume faptului că CALM nu a permis pătrunderea politicului în activitatea sa, a rezistat presiunilor și s-a concentrat exclusiv pe promovarea unor obiective de interes general pentru toate autoritățile locale: descentralizare, autonomie locală, drepturilor și intereselor vitale ale autorităților locale și comunităților pe care le administrează. De aceea, CALM îi va trata pe picior de egalitate pe toți aspiranții la fotoliile de primar, indiferent de apartenența la o formațiune politică sau alta.

Pe primarii care vor fi aleși și realeși îi invităm să fi e parte a echipei CALM și să se încadreze energic în activitatea de promovare a intereselor APL. Doar fiind împreună, toate autoritățile publice locale din Moldova, vom putea depăși problemele existente și vom putea schimba spre bine situația în domeniul administrației locale. Indiferent de viziunile și ideologiile împărtășite de către fiecare dintre noi, ceea ce trebuie să ne unească sunt interesele noastre comune, interesele administrației publice locale și anume:

O legislație mai bună și mai clară, competențe și finanțare corespunzătoare, posibilități reale de a soluționa probleme locale, respect și autoritate din partea autorităților centrale. În acest sens, CALM este la dispoziția voastră și va fi întotdeauna alături de voi. Anume la CALM o sa găsiți sprijin și susținere în toate problemele cu care vă confruntați. Deoarece, CALM este organizația dvs., este casa dvs., este sindicatul dvs., este cetatea dvs.!

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă