Nume
Parola
Vizualizări: 1878
Dezvoltarea infrastructurii de date spațiale în Republica Moldova –un obiectiv tot mai aproape de a deveni realitate!
2 Decembrie 2019 — La 20 noiembrie a avut loc un workshop de finalizare a proiectului „Hărți lineare pentru dezvoltarea infrastructurii de date spațiale în Republica Moldova". Congresul Autorităților Locale din Moldova a fost reprezentat de expertul Alexandru Morcov. Este un proiect imperios pentru dezvoltarea infrastructurii de date spațiale în statul nostru, dar și pentru implicarea tuturor entităților responsabile în procesul de creare și actualizare a seturilor de date, partajarea acestora în calitatea lor de părți componente a infrastructurii naționale de date spațiale.

Alexandru Morcov a explicat că este pentru prima dată în Republica Moldova când se creează o hartă lineară. „Până în prezent aceste materiale cartografice erau în formă analogică doar pe hârtie, hărți. Acum vorbim despre un nou proiect, această hartă lineară va pune baza dezvoltării procesului decizional în format electronic, planificării, dar și altor acțiuni atât la nivel central cât și local."

Totuși, sursele financiare alocate pentru acest proiect au fost suficiente doar pentru acoperirea a 60% din teritoriul Republicii Moldova. Pentru celelalte 40% din suprafață urmează să fie identificate alte surse financiare.

„Din câte cunoaștem, Elena Busch, directorul adjunct al Departamentului Internațional al Agenției de Cartografiere a Norvegiei a depus un nou proiect pentru Republica Moldova, suma estimativă a căruia este de circa 2 milioane de euro. Ne bucură faptul că în cadrul acestui proiect sunt două componente importante pentru autoritățile publice locale, unul dintre acestea presupune asistența tehnică pentru dezvoltarea unui instrumentariu și dotarea cu tehnică a APL pentru ca aceștia să-și poată îndeplini atribuțiile impuse de legislația Republicii Moldova. Este vorba de Legea cu privire la infrastructura de date spațiale și Hotărârea de Guvern care stabilește entitățile responsabile de seturile de date spațiale, parte a cărora sunt și autoritățile publice locale", a concluzionat Alexandru Morcov.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă