Nume
Parola
Vizualizări: 2872
Construcția sistemului de canalizare de la Strășeni monitorizată de experți tehnici internaționli
7 Februarie 2020 — Astăzi, 07 februarie, s-a desfășurat o vizita de monitorizare a șantierului de la Strășeni, unde au loc lucrări de construcție a sistemului de canalizare în cadrul proiectului „Sprijin în dezvoltarea gestionării apelor reziduale în Regiunea Centrală a Moldovei - o mai bună gestionare a apelor uzate pas cu pas".

Din echipa de monitorizare au făcut parte reprezentanți ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Senec-Pezinok, Slovacia, experți tehnici internaționali, reprezentanți ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Republica Moldova și Primăriei municipiului Strășeni, precum și proiectantul, responsabilul tehnic și antreprenorul care execută lucrările în cadrul proiectului.

Scopul ședinței a fost discutarea progresului și calității lucrărilor care se execută la moment în municipiul Strășeni. În timpul vizitei pe șantier, Martin Vasko, expert tehnic internațional, în cadrul proiectului "Sprijin în dezvoltarea gestionării apelor reziduale în Regiunea Centrală a Moldovei - o mai bună gestionare a apelor uzate pas cu pas", a împartașit experiența slovacilor la capitolul de executare a lucrărilor de construcție a sistemelor de canalizare, punctând câteva recomandări care ar duce la îmbunătățirea procesului de realizare a lucrărilor prevăzute în proiect și deservirea ulterioară a rețelelor noi construite.

La acest moment au fost construit sistemul de canalizare pe o lungime de aproximativ 2,8 km din cei 3, 5 km preconizați în proiect și 104 cămine de vizită.

Obiectivul general al proiectului este de a sprijini dezvoltarea socio-economică durabilă și echitabilă a Regiunii Centru prin intervenții în domeniul de aprovizionare cu apă și sanitație. De asemenea, proiectul urmărește asigurarea consolidării capacităților autorităților publice locale și prestatorilor de servicii, precum și acordarea asistenței tehnice necesare.

Amintim că acest proiect este finanțat de Programul Oficial de Asistență pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid). Bugetul total constituie 221 390 euro, dintre care 199 251 euro - grant, iar 22 139 euro - cofinanțarea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Senec-Pezinok.