Nume
Parola
Vizualizări: 3469
Au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a apeductului magistral Bălți-Sângerei
Sângerei, 10 Februarie 2020 — În raionul Sângerei au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a apeductului magistral Bălți-Sângerei. Conectată la apeductul magistral Soroca-Bălți, noua conductă magistrală poate asigura, în prezent, accesul la apă de calitate din râul Nistru pentru orașul Sângerei și satul Bilicenii Vechi, unde locuiesc peste 15 mii de cetățeni. Lucrările de construcție-montaj au fost executate în cadrul proiectului „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III și stația de tratare”, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și implementat de ADR Nord.

Luni, 10 februarie a.c., a avut loc evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului. Autorități locale, reprezentanți ai ADR Nord și responsabilii de construcția și montarea sistemului de alimentare cu apă s-au deplasat în teren pentru a se documenta în privința executării lucrărilor. Ulterior, părțile implicate în procesul de implementare a proiectului au semnat actele de recepție a sistemului de apeduct. Recepția finală a noului sistem de alimentare cu apă urmează să aibă loc după un șir de testări și proceduri ce se impun.

Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, a subliniat că accesul la sursele sigure de apă potabilă este unul dintre cele mai importante priorități în domeniul infrastructurii la nivel național, întrucât apa potabilă înseamnă sănătatea cetățenilor.

Potrivit reprezentanților Consiliului Raional Sângerei, prin implementarea acestui proiect se dorește asigurarea accesului la apă potabilă de calitate pentru aproape 40 de mii de locuitori din raionul Sângerei, creându-se totodată o similară oportunitate și pentru 10 localități din raionul vecin, Teleneşti, care intră în componența Regiunii de Dezvoltare Centru.

În cadrul proiectului „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III, și stația de tratare” a fost construită o rețea de apeduct cu o lungime de 17 km 835 m ce leagă orașele Bălți de Sângerei (diametrul țevilor: 355 mm; 315 mm; 160 mm și 110 mm); 1 stație de pompare a apei potabile (un grup de 4 pompe; capacitate: 330,1 m3/oră); a fost montată 1 stație de dezinfectare a apei; 2 turnuri de apă (capacitate: 160 m3; amplasate lângă Sângereii Noi) și 1 castel de apă (capacitate: 50 m3; amplasat lângă Bilicenii Vechi) etc. De asemenea, de la apeductul Bălți-Sângerei a fost construit un branșament cu o lungime de 4.891 m spre satul Bilicenii Vechi.

Pentru implementarea integrală a proiectului au fost valorificați 34,08 milioane de lei din sursele FNDR. Proiectul „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III, și stația de tratare” este o continuare a unui proiect similar realizat de ADR Nord în anul 2013, în cadrul căruia au fost construiți circa 15 km de rețele magistrale de apeduct și o stație de pompare a apei.

www.adrnord.md