Nume
Parola
Vizualizări: 2306
Apeductul magistral Prut-Fălești, evaluat de un grup de lucru format la solicitarea prim-ministrului Ion Chicu
Fălești, 21 Februarie 2020 — Un grup de lucru format la solicitarea prim-ministrului Ion Chicu a evaluat apeductul magistral Prut-Fălești, reconstruit în perioada 2017-2018 în cadrul unui proiect implementat de ADR Nord. Grupul de lucru, condus de către Dorin Andros, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, s-a deplasat vineri, 21 februarie, în teren, pentru a clarifica necesitatea de fonduri în vederea finalizării lucrărilor, precum și extinderea proiectului în toate localitățile raionului Fălești.

Reamintim că punerea în funcțiune a sistemului de apeduct magistral Prut-Fălești și aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor orașului Fălești și cei ai satelor Bocșa, Risipeni, Năvârneț și Albineț sunt obiective ce urmează să fie îndeplinite până în toamna acestui an. Despre realizarea acestui important obiectiv s-a discutat în cadrul unei ședințe la Guvern, convocată recent de către prim-ministrul Ion Chicu.

Membrii grupului de lucru s-au deplasat de-a lungul traseului, pe unde a fost montat apeductul magistral Prut-Fălești, începând cu stația de pompare din satul Gherman, raionul Ungheni, și terminând cu stația de tratare a apei din orașul Fălești.

Proiectul a fost început în anul 1984. Până în prezent, în proiect au fost investiți 112 milioane de lei, acesta fiind gata în proporție de 90%. Pentru încheierea lucrărilor mai sunt necesare cca 15 milioane de lei, pentru realizarea unui set de lucrări de amenajare a terenului în vecinătatea stației de tratare a apei, de reabilitat 2,5 km de drum și de testat echipamentele și pompele instalate acum câțiva ani. După încheierea lucrărilor, sistemul de apeduct urmează să fie testat.

Anterior, în raionul Fălești, ADR Nord a implementat încă două proiecte de aprovizionare cu apă. Este vorba de proiectele „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut” și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”. Precizăm că în anul 2012, după montarea stației de tratare a apei din orașul Fălești, apa din Prut nu a ajuns în casele făleștenilor din cauza vechiului apeductului magistral Prut-Fălești, care a cedat. Prin intermediul noului proiect („Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”), autoritățile locale din Fălești și-au propus să facă următorii pași în vederea îndeplinirii obiectivul major pe care și l-au propus - cel de a aduce apa din râul Prut în cât mai multe gospodării din localitățile raionului.

www.adrnord.md