Nume
Parola
Vizualizări: 2137
Primarul de Fălești Alexandr Severin: „În spitalul raional din Fălești lucrează doar șase medici în trei schimburi"
16 Aprilie 2020 — La 15 aprilie în orașul Fălești erau 29 de persoane infectate cu COVID-19. Circa 200 de persoane sunt în regim de carantină și alte 300 sunt monitorizate de acasă.

Potrivit primarului orașului Fălești Alexandr Severin, în oraș erau două focare de infecție, unul dintre acestea fiind spitalul raional din Fălești. „O pacientă care între timp a decedat a ascuns că a intrat în contact cu o persoană infectată și a fost internată în spital pentru a fi tratată de boli cardiace. Tocmai în a patra zi de la internare i-a apărut febra, până atunci însă personalul medical nu a întreprins măsuri de protecție." Potrivit alesului local, al doilea focar de infecție a fost la întreprinderea cu capital străin unde sunt produse jucării pentru ouă din ciocolată. „Activitatea întreprinderii a fost sistată după ce au fost depistate cazuri de infecție cu COVID -19 la câțiva dintre cei 500 de angajați."

Conforma datelor Ministerului Sănătății, 32 de angajați medicali ai spitalului raional din Fălești sunt la ora actuală infectați cu COVID-19. De la primarul de Fălești am aflat că din cei circa 120 de angajați ai instituției medicale, 70 se află în carantină. Din cei 47 de medici, 20 sunt în concediu de boală sau concediu din cont propriu și doar șase medici lucrează la ora actuală în trei schimburi. „În spital nu sunt internați alți pacienți decât cei care au simptome ale COVID-19. Cei care acuză alte dureri sunt transferați la alte spitale raionale."

Și în ajunul sărbătorilor de Paști, Alexandr Severin spune că APL din Fălești sunt într-o strânsă colaborare cu Inspectoratul de Poliție, Centrul de Sănătate Publică și Centrul Medicilor de Familie. Alesul local a afirmat că prin intermediul mass-media locale, dar și a rețelelor de socializare, oamenii sunt informați să evite deplasările la lăcașurile sfinte. „Sperăm că lumea va fi înțelegătoare și lăcașurile sfinte își vor desfășura activitatea fără enoriași. Am observat că de Florii nu au fost depistate încălcări." Alesul local cunoaște că părerile oamenilor sunt împărțite atunci când e vorba de participarea sau nu la slujba de Înviere dar speră că toți credincioșii vor conștientiza că în această perioadă cel mai bine e să păstrăm distanța socială.

Alexandr Severin a recunoscut că acum funcția de primar presupune să își pună în pericol viața sa și a familiei, dar nu poate să nu fie la datorie. „Chiar dacă până la 17 aprilie bugetarii au liber, aleșii locali continuă să activeze de la distanță, iar dacă sunt cazuri de urgență atunci ne deplasăm la locul de muncă sau acolo unde este nevoie de prezența noastră". În afară de aceasta, întreprinderea municipală gospodăria comunală continuă să își desfășoare activitatea. Angajații întreprinderii execută lucrări de dezinfectare a orașului, de salubrizare, prestează servicii de apă și canalizare.

Potrivit primarului orașului Fălești, măști sunt în majoritatea farmaciilor din orașul Fălești, iar vânzătorii și agenții economici sunt echipați. „Mănușile se vând foarte repede, probleme mai sunt la asigurarea cu echipamentul necesar, dar această sarcină este a Consiliului raional și a Ministerului Sănătății." Primăria orașului Fălești a primit o donație de 10 000 de măști care au fost repartizate tuturor serviciilor și agenților economici. Totodată, mai mulți locuitori din orașul Fălești s-au implicat pentru a susține familiile social-vulnerabile, unii agenți economici au acordat ajutor Serviciului Asistență Medicală Urgentă, Spitalului raional, Centrului medicilor de familie, subdiviziunii Situații Excepționale Fălești, dar și Inspectoratului de poliție. Alexandr Severin a constatat cu bucurie că în asemenea situații dificile populația orașului Fălești este receptivă și săritoare la nevoie.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă