Nume
Parola
Vizualizări: 1653
Asistați de CALM, peste o mie de reprezentanți ai APL s-au reunit în cadrul unor conferințe online!
17 Aprilie 2020 — În perioada 13-15 aprilie 3030, peste 1000 de reprezentanți ai APL de nivelul I și II au participat la conferințele online dedicate răspunsului la COVID-19. Evenimentele au fost organizate de către Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, PNUD și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). Menționăm că prin intermediul CALM în timp record s-a reușit informarea majorității primarilor din Republica Moldova despre organizarea acestor webseminare. În afară de aceasta, CALM a solicitat și a distribuit documente și instrucțiuni ce vizează activitatea APL în această perioadă de situație excepțională.

Evenimentele au fost utile în contextul în care aleșii locali aveau multiple întrebări și își doreau să identifice soluții eficiente la unele probleme cu care se confruntă în această perioadă la nivel de comunități. Una dintre aceste provocări a apărut în legătură cu procesiunile de înmormântare a persoanelor care au decedat din cauza infectării cu COVID-19. Aceste discuții au fost importante și în contextul în care suntem în preajma sărbătorilor Pascale, iar populația este informată și de către APL despre necesitatea respectării tuturor regulilor impuse de către autoritățile centrale ale statului.

Ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu a apreciat această comunicare și cooperare cu CALM. În ceea ce privește implicarea autorităților locale din Republica Moldova în procesul de prevenire a răspândirii infecției prin coronavirus, ministrul a afirmat: „Am văzut autoritățile publice locale implicate în procesul de monitorizare a persoanelor care sunt în regim de autoizolare, dar și a celor care au revenit de peste hotarele RM. Am văzut că APL oferă suport persoanelor din grupurile de risc, a celor cu vârstă înaintată și cu anumite probleme de sănătate”. Ministrul Sănătății a declarat că a fost elaborată o instrucțiune vis a vis de prevenirea și controlul COVID-19, dar și cu măsurile pe care trebuie să le întreprindă autoritățile locale în această perioadă.

Menționăm că autoritățile locale sunt în prima linie încă de la începutul declarării stării de urgență în Republica Moldova în legătură cu răspândirea infecției cu coronavirus de tip nou. Pe lângă informarea populației despre necesitatea respectării distanței sociale, monitorizarea persoanelor care au revenit de peste hotare dar și a celor care fac parte din grupurile de risc, mulți dintre aleșii locali au asigurat cu alimente păturile social-vulnerabile din comunitățile lor, au procurat echipament necesar pentru personalul medical, au organizat lucrări de dezinfectare a spațiilor publice, au inițiat campanii de colectare a fondurilor, au susținut poliția cu echipament necesar, dar și carburanți și poate cel mai important, au fost alături de cetățeni asigurându-i că totul va fi bine.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă