Nume
Parola
Vizualizări: 3488
INVITAȚIE PENTRU JURNALIȘTI. Finalizarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de aprovizionare cu apă în comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos
Bălți, 25 Mai 2020 — Reprezentanții instituțiilor mass-media sunt invitați să participe la evenimentul de finalizare a lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă în comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos din raionul Florești. Evenimentul va avea loc marți, 26 mai a.c., începând cu ora 11.00, în incinta Casei de Cultură din comuna Cuhureștii de Sus.

La eveniment va participa conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, specialiști din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, autorități publice locale și alte părți implicate în procesul de implementare a proiectului.

Lucrările de construcție-montaj a sistemului de aprovizionare cu apă în comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos au fost executate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord și finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Inițial, subproiectul de la Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos a fost divizat în două etape. Bugetul pentru Etapa I se cifrează la 14,5 milioane de lei, iar pentru Etapa II - 6,7 milioane de lei.

În cadrul Etapei I a subproiectului au fost efectuate lucrări de construcție-montaj a rețelelor de distribuție a apei potabile în localitățile Cuhureștii de Sus, Nicolăeni, Unchitești, Cuhureștii de Jos și Țipordei. În aceste localități au fost montate 37.111 m rețele exterioare de alimentare cu apă, 105 cămine de vizită, 22 hidranți antiincendiari, 4 reductoare de presiune, 1 stație de pompare, a fost construit 1 sistem de captare a apei de izvor, au fost montate 2 castele de apă cu V=50 m3 fiecare, au fost efectuate 13 treceri subterane (drumul regional G39).

În cadrul Etapei II a subproiectului au fost montate 24.235 m rețele exterioare de alimentare cu apă, 90 cămine de vizită și 14 hidranți antiincediari.

În urma realizării acesui subroiect, circa 5000 de locuitori ai comunelor Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos vor avea acces imbunătățit la sistemul de apeduct.

* * *
Localitățile Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al acestui proiect se cifrează la 69,20 milioane de lei, din care 30,17 milioane de lei au fost solicitați din sursele FNDR, iar 32,71 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 6,31 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuțiile populației beneficiare, administrațiilor publice locale și S.A. „Servicii Comunale Florești”, operator al sistemelor. Din FNDR sunt finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Proiectul ApaSan a oferit sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca. Evoluția implementării proiectului poate fi documentată pe site-ul ADR Nord.

www.adrnord.md