Nume
Parola
Vizualizări: 2365
La Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos a fost construit un sistem de apeduct
Cuhureștii de Sus, 26 Mai 2020 — Aproximativ 5000 de locuitori ai comunelor Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos din raionul Florești vor avea acces la apă potabilă de izvor. În cele două comune au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a unui sistem de alimentare cu apă, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Lucrările au fost executate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord. Prestarea serviciului de alimentare cu apă va fi oferită de S.A. „Servicii Comunale Florești”.

Marți, 26 mai a.c., a avut loc evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului. Autorități centrale și locale, reprezentanți ai ADR Nord și responsabili de construcția și montarea sistemelor de apeduct s-au deplasat în teren, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor în conformitate cu prevederile legislației. Ulterior, membrii comisiei au semnat actele de recepție a sistemelor de apeduct. Până la organizarea recepției finale a acestora, urmează să fie luate în considerare observațiile fixate în actele de recepție, iar autoritățile publice locale și S.A. „Servicii Comunale Florești” - să-i informeze pe săteni despre importanța exploatării eficiente a sistemului de apeduct.

Dorin Andros, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), a menționat că evenimentul de astăzi este important atât pentru localitățile beneficiare, cât și pentru țară. Totodată, reprezentantul MADRM a precizat că S.A. „Servicii Comunale Florești”, care va gestiona sistemul de alimentare cu apă din comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos, este primul operator de acest fel din Republica Moldova care își lărgește serviciile la nivelul întregului raion.

„În prezent lucrăm foarte activ în vederea eleborării unei noi instrucțiuni sau unui ghid pentru desfășurarea unui nou apel de propuneri de proiecte. În viitor, ca obiectiv principal ne propunem fie să construim apeducte magistrale, fie să conectăm localitățile care deja au apeducte la magistralele existente, ca să limităm utilizarea resurselor de ape subterane, astfel încât să creștem impactul apeductelor, utilizând doar resurse de suprafață. Ne bucurăm că acest proiect este unul cu o finalitate frumoasă. Sper că locuitorii acestor localități să aprecieze și să păstreze ceea ce a fost construit”, a spus secretarul de stat Dorin Andros.

La rândul său, Maria Prisacari, director ADR Nord, a subliniat importanța acestui proiect vital pentru localnici. „A rămas foarte puțin până când apa potabilă va ajunge în casele oamenilor. Suntem la un pas de îndeplinirea acestui important obiectiv”, a remarcat șefa ADR Nord. Totodată, directorul ADR Nord a menționat că obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor este este un important domeniu de intervenție atât la nivel regional, cât și la nivel național.

Inițial, subproiectul de la Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos a fost divizat în două etape. Bugetul pentru Etapa I se cifrează la 14,5 milioane de lei, iar pentru Etapa II - 6,7 milioane de lei.

În cadrul Etapei I a subproiectului au fost efectuate lucrări de construcție-montaj a rețelelor de distribuție a apei potabile în localitățile Nicolaevca, Unchitești, Cuhureștii de Sus, Cuhureștii de Jos, Țipordei. În aceste localități au fost montate 37.111 m rețele exterioare de alimentare cu apă, 105 cămine de vizită, 22 hidranți antiincendiari, 4 reductoare de presiune, 1 stație de pompare, a fost construit 1 sistem de captare a apei de izvor, au fost montate 2 castele de apă cu V=50 m3 fiecare, au fost efectuate 13 treceri subterane (drumul regional G39).

În cadrul Etapei II a subproiectului au fost montate 24.235 m rețele exterioare de alimentare cu apă, 90 cămine de vizită și 14 hidranți antiincediari.

Localitățile Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al acestui proiect se cifrează la 69,20 milioane de lei, din care 30,17 milioane de lei au fost solicitați din sursele FNDR, iar 32,71 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 6,31 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuțiile populației beneficiare, administrațiilor publice locale și S.A. „Servicii Comunale Florești”, operator al sistemelor. Din FNDR sunt finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Proiectul ApaSan a oferit sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca. Evoluția implementării proiectului poate fi documentată pe site-ul ADR Nord.

www.adrnord.md