Nume
Parola
Vizualizări: 3434
Proiectele de alimentare cu apă din Regiunea de Dezvoltare Nord, finanțate de UE, prezentate în cadrul reuniunii Consiliului de asistență externă în domeniul managementului integrat al apelor
Bălți, 18 Iunie 2020 — Joi, 18 iunie a.c., a avut loc o videoconferință organizată în contextul reuniunii Consiliului de asistență externă în domeniul managementului integrat al apelor. Din partea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord la reuniune a participat directorul instituției, Maria Prisacari.

În cadrul videoconferinței, Dorin Andros, secratar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), a prezentat rezultatele proiectelor implementate în Republica Moldova din sursele Fondului Ecologic Național și ale Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. De asmeenea, funcționarul MADRM s-a referit și la conceptul propunerii de proiect în domeniul alimentării cu apă și sanitație, propus pentru finanțare Băncii Mondiale, precum și la principalele priorități ale politicilor în domeniul apei după anul 2020.

Despre aspecte legislative, proiecte de asistență și infrastructură în desfășurare, colaborare transfrontalieră privind situația în domeniul managementului integrat al resurselor de apă a vorbit Andrian Delinschi, șeful Direcției politici de management integrat al resurselor de apă în cadrul MADRM.

Referindu-se la stadiul de implementare a proiectelor de alimentare cu apă din Regiunea de Dezvoltare Nord, finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul GIZ Moldova, directorul Agenției, Maria Prisacari a comunicat că acestea se află la etapa evaluării ofertelor depuse la licitațiile publice desfășurate anterior. Este vorba despre cele trei proiecte de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în municipiul Edineț și orașele Fălești și Drochia.

Valentin Pleșca, manager de proiect în cadrul Unității de Implementare a Proiectelor de Mediu, a prezentat un raport privind consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova. La rânul său, Susanna Smets, reprezentantă a Băncii Mondiale, a prezentat rezultatele studiului „Diagnosticul Securității Apei".

În cadrul evenimentului, au mai fost prezentate proiectele Regulamentelor Agenției Apele Moldovei și Unității de Implementare a Proiectelor de Mediu. Totodată, au fost prezentate și competențele Agenției de Mediu în domeniul monitoring-ului calității apei, precum și stadiul de acreditare al laboratorului.

Cele trei proiecte de alimentare cu apă implementate în Regiunea de Dezvoltare Nord sunt finanțate de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

www.adrnord.md