Nume
Parola
Vizualizări: 2183
MADRM a organizat ședinta consiliului responsabil de proiectele de dezvoltare regionale
Chișinău, 5 August 2020 — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a organizat marți, 4 august a.c., ședința ordinară a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), condusă de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, vicepreședintele CNCDR, Ion Perju.

Agenda ședinței a inclus opt subiecte, discutate și aprobate de membrii CNCDR. În context, a fost avizat Programul Național de Dezvoltare a Orașelor Poli de Creștere. În prezent, documentul este în proces de consultare publică și urmează să fie aprobat în cadrul unei ședințe de Guvern. De asemenea, în cadrul ședinței au fost trasate noi obiective în domeniul politicii de dezvoltare regională, ce urmează a fi realizate de MADRM împreună cu Agențiile de Dezvoltare Regională, în a doua jumătate a anului curent.

Ministrul Ion Perju a declarat că, în pofida situației pandemice, lucrările la cele 25 de proiecte au continuat, prin mobilizarea eforturilor comune în sectorul de dezvoltare regională. „În continuare, trebuie să consolidăm obiectivele strategice propuse și să valorificăm sursele financiare ale Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață și creșterea bunăstării cetățenilor din regiuni”, a declarat oficialul.

În scopul organizării unui nou concurs de propuneri de proiecte de dezvoltare regională, care vor fi finanțate din FNDR, membrii CNCDR au aprobat Manualul Operațional al FNDR și Regulamentele de organizare și desfășurare a concursului. În acest sens, s-a stabilit că proiectele ce vor fi selectate în cadrul concursului trebuie să asigure procesul de programare și implementare a politicii de dezvoltare regională în următoarea fază de planificare în sectorul dezvoltării regionale.

Membrii CNCDR au hotărât alocarea unor surse financiare suplimentare pentru finalizarea unui proiect de devzoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Nord. Este vorba de proiectul „Modernizarea infrastructurii turistice prin construcția drumului de acces către Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din satul Călărăşeuca”.

O altă decizie a CNCDR a vizat alocarea de surse financiare pentru cofinanțarea unui proiect transfrontalier în Regiunea de Dezvoltare Sud, cu suportul Uniunii Europene. În același timp, s-a luat decizia de acordare a suportului în vederea asigurării funcționării Unității de implementare a proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, finanțat de Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

Membrii CNCDR au dezbătut și alte subiecte ce țin de realizarea politicilor în domeniu, încurajând instituțiile naționale și regionale să manifeste atitudine proactivă în promovarea și implementarea politicii de dezvoltare regională.

madrm.gov.md