Nume
Parola
Vizualizări: 3993
A fost semnat un contract de antrepriză de circa 17 milioane de lei, finanțat de Uniunea Europeană, pentru sporirea eficienței energetice a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni
Flămânzeni, Sângerei, 11 Septembrie 2020 — Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Consiliul raional Sângerei și Primăria comunei Coșcodeni au semnat vineri, 11 septembrie 2020, contractul de antrepriză pentru proiectul de infrastructură „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni”, finanțat de Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc în incinta Gimnaziului din Flămânzeni.

În urma procedurilor de licitații publice, s-a stabilit că lucrările de eficientizare energetică a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din Flămânzeni urmează să fie executate, în decurs de 12 luni calendaristice, de asocierea SRL „Valdcongrup” - SRL „Uralis”.

Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, peste 320 de elevi și 30 de profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil. Gimnaziul va beneficia de măsuri precum reabilitarea acoperișului, izolarea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din școală, renovarea facilităților sanitare în interiorul instituției etc. În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Gimnaziul din satul Flămânzeni se va reduce, potrivit estimărilor, cu 552 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 - cu 118 tone.

„Astăzi, facem primul pas spre îmbunătățirea condițiilor de studii și de muncă pentru elevii și profesorii de la Gimnaziul din Flămânzeni și mă bucur că, astfel, Uniunea Europeană contribuie o dată în plus la sporirea calității vieții oamenilor din Republica Moldova. Eficiența energetică, pe care Uniunea Europeană o promovează la scară largă și în același timp cu acțiuni concrete, înseamnă, înainte de toate, un mediu sănătos, care e în beneficiul tuturor; resurse și bani economisiți, care pot fi utilizați pentru investiții și dezvoltare, precum și diminuarea dependenței energetice a țării și a costurilor pentru oameni. Asemenea proiecte sunt importante și pentru redresarea economică post-pandemică, abordarea ecologică, îmbrățișată de UE, fiind cea care va ajuta și companiile locale să depășească efectele crizei. Sunt încrezător că această inițiativă a Uniunii Europene va continua să aducă rezultatele și în alte localități și să ofere cetățenilor beneficii concrete”, susține Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Portofoliul proiectelor, implementat de ADR Nord în cei zece ani de activitate a sa, numără șase proiecte de eficiență energetică. Două dintre cele șase proiecte, finanțate de Uniunea Europeană, sunt astăzi în proces de implementare. Ne bucurăm că unul dintre aceste proiecte este implementat aici, la Gimnaziul din Flămânzeni. Mulțumim partenerilor din Uniunea Europeană pentru acest important sprijin”, a relevat directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

Președintele raionului Sângerei, Grigore Corcodel, a mulțumit participanților la eveniment pentru buna colaborare în cadrul proiectului și a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat. Totodată, președintele raionului Sângerei a subliniat că autoritățile raionale se vor implica ori de câte ori va fi nevoie de soluționat eventuale impedimente în procesul de implementare a proiectului.

Directorul Gimnaziul „Iurie Boghiu” din Flămânzeni, Lilia Cumpătă, a dat asigurări că administrația gimnaziului va elabora, în cel mai scurt timp, un grafic de execuție a lucrărilor, luându-se în considerare că procesul educațional este în plină desfășurare în instituția de învățământ. Administrația gimnaziului urmează să coordoneze graficul atât cu autoritățile raionale, cât și cu antreprenorul.

Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul acestui proiect se cifrează la 16,94 milioane de lei, din care 16,72 milioane de lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene, prin intermediul ADR Nord, și 217,890 de lei - cofinanțarea din partea Consiliului raional Sângerei.

Menționăm că asocierea SRL „Valdcongrup” - SRL „Uralis” a fost desemnată câștigătoare a licitației internaționale, cod achiziție MSPL/GIZ/L/NE/002 din 15.05.2020, organizată de autoritatea contractantă, ADR Nord, în baza procedurilor de licitație PRAG UE. Respectarea acestor proceduri asigură alegerea obiectivă, transparentă și nediscriminatorie a contractanților cu oferte competitive la cel mai bun raport preț-calitate sau cel mai bun preț, respectând, totodată, eficiența utilizării fondurilor publice.

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni” este finanțată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

www.adrnord.md