Nume
Parola
Vizualizări: 1724
Primarul comunei Botnărești, Anenii Noi Victor Gori: „Dacă vom vom lichida satele, nici statul nu va mai avea perspectivă”
11 Noiembrie 2020 — Victor Gori, primarul satului Botnărești, Anenii Noi a afirmat că astăzi avem 898 de primării fără bani, iar după reforma administrativ-teritorială vor rămâne 100 sau 300 de primării tot fără bani.

Alesul local a fost de părere că inițial trebuie de realizat descentralizarea și atunci vom vedea dacă primăriile au sau nu posibilitatea să se întrețină. „Dacă finanțele publice vor fi descentralizate va fi mult mai simplu să ne dăm seama dacă este sau nu nevoie de a realiza reforma administrativ-teritorială.”

Potrivit primarului de Botnărești, mai multe sate pot dispărea după implementarea unor asemenea reforme. „Oamenii trebuie reprezentați în teritoriu. În Republica Moldova nu există infrastructura necesară pentru ca în caz de necesitate cetățenii să se poată deplasa în condiții adecvate în alte localități.”

Victor Gori a dat exemplul UTA Găgăuzia, acolo unde a fost implementată descentralizarea și care poate fi un model pentru restul teritoriului Republicii Moldova. „Ne-am convins că primăriile din această regiune pot să se întrețină și să se dezvolte. De ce nu putem aplica această practică și în restul teritoriului Republicii Moldova?”

Alesul local a amintit că veșnicia s-a născut la sat, iar dacă vom reforma satele, nici statul nu va mai avea perspective. „Despre această reformă se tot vorbește din 2016. Dacă se va adopta o asemenea decizie atunci se vor încălca drepturile cetățenilor deoarece ei sunt cei care trebuie să participe în acest proces de luarea a deciziilor, cetățenii trebuie consultați, iar noi suntem cei care îi reprezentăm.”

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă