Nume
Parola
Vizualizări: 232
Sorin Ioniță, expert al Consiliului Europei: „Plafonarea taxelor locale încalcă principiile democratice”
24 Noiembrie 2020 — Consultantul internațional în cadrul Consiliului Europei Sorin Ioniță consideră că plafonarea taxelor locale reprezintă o reducere foarte serioasă a autonomiei locale.

„În alți ani erau niște tăieri de venituri, se mai confisca câte o taxă, acum nici măcar nu e asta, ci s-au propus niște plafonări, adică este redusă autonomia administrației locale și nu te mai lasă să stabilești nivelul unor impozite care, de fapt, sunt surse proprii, iar asta e chiar o încălcare a principiilor democratice”, a afirmat Sorin Ioniță.

Expertul internațional consideră că nu este rațională această schimbare care s-a propus privind plafonarea impozitelor și anume din acest motiv s-au indignat mai mulți primari.

„Dacă s-ar muta bani de la local la central măcar ai înțelege că se încearcă să se umple o gaură. Acum pur și simplu se creează o gaură la nivel local iar bugetul central nu beneficiază cu nimic din această schimbare și atunci te întrebi de ce a fost făcută”.

Inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale trebuie comunicată cetățenilor deoarece decizia va avea impact direct asupra acestora, susține expertul. „Avem Consilii locale alese, ele reprezintă cetățenii și acestea trebuie să aibă niște resurse cu care să poată finanța prioritățile din comunitățile locale. Altfel nu mai există răspundere și după patru ani acești oameni se vor duce în fața votanților și vor da din umeri pentru că nu au avut bani, dar alegătorii nu înțeleg acest lucru și îi vor face responsabili – o situație cumva nemeritată”, a punctat Sorin Ioniță.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă