Nume
Parola
Vizualizări: 1682
Primarul municipiului Strășeni Valentina Casian: „Nu mai suntem primarii cărora le poți pune un sac în cap și să le dictezi cum să acționeze la nivel local”
27 Noiembrie 2020 — Primarul municipiului Strășeni, vicepreședinte al CALM și președintele filialei CALM din raionul Strășeni Valentina Casian consideră inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale „o ofensă” adusă primarilor și tuturor reprezentanților autorităților publice locale, pe care guvernanții i-ar considera „incapabili” să-și creeze o politică fiscală la nivel local sau o relație cooperantă cu mediul de afaceri. „Nu mai suntem primarii cărora le poți pune un sac în cap și să le dictezi cum să acționeze la nivel local. Noi suntem interesați să avem acest mediu atractiv pentru investiții pentru că altfel nu putem dezvolta localitățile”.

Valentina Casian a amintit că toate tratatele internaționale din domeniul APL prevăd că autoritățile publice locale au dreptul să elaboreze o politică fiscală proprie. „Carta Europeană a Autonomiei Locale este un document ratificat și de Republica Moldova în 1997 și prevederile acestui document trebuie respectate. În 2014, decizia de plafonare a taxelor locale a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională, iar actuala guvernare trebuie să înțeleagă că nu poate să meargă împotriva cadrului legal.”

Primarul municipiului Strășeni a afirmat că decizia de plafonare este împotriva cetățenilor, dar și a micului business pentru care această sarcină fiscală va fi o povară. „Autorităților locale li s-au delegat foarte multe competențe, iar centrul uită că acestea trebuie să aibă și o acoperire financiară.”

În aceeași ordine de idei, Valentina Casian a adus la cunoștința opiniei publice că, deși la baza unor asemenea decizii trebuie să existe studii, în cadrul unei ședințe cu participarea experților naționali și internaționali, a partenerilor de dezvoltare și a circa două sute de primari, singurul argument al reprezentantului autorităților centrale a fost o solicitare din partea unui agent economic. „O politică fiscală la nivel național nicidecum nu poate să fie elaborată în baza unei cereri, acest lucru ne vorbește despre capacitatea celor care elaborează asemenea documente și reprezintă o atenționare pentru cei care urmează să adopte o decizie vis-a-vis de acest document. Un act trebuie să fie consultat cu autoritățile locale, dacă ne dorim ca aceste prevederi să aibă un impact pozitiv pentru cetățean. APC reduc din independența APL de a-și elabora o politică fiscală locală, ceea ce reprezintă un impediment în administrarea localității.”

Vicepreședintele CALM a atenționat că din cauza plafonării taxelor locale, veniturile bugetelor locale se vor diminua. „Prin urmare, autoritățile locale nu vor avea posibilitatea să asigure finanțare pentru proiectele implementate în localitate.”

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă