Nume
Parola
Vizualizări: 2345
Perfecționarea cadrului legal și informarea adecvată a reprezentanților APL va reduce considerabil numărul de încălcări ale regimului juridic al incompatibilităților și aplicării abuzive a legii din partea ANI!
27 Ianuarie 2021 — Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a avut o întrevedere cu conducerea Agenției Naționale de Integritate ANI. La eveniment au participat directorul executiv al CALM Viorel Furdui, președintele ANI Rodica Antoci, primarul de Satul Nou, Cimișlia Eugenia Sîrghi, primarul de Nimoreni, Ialoveni, președinte asociației primarilor din acest raion Andrei Covali, reprezentanți ai Direcției evaluare, prevenire și implementare a politicilor și ai Direcției juridice din cadrul ANI.

Prevenirea situațiilor de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese și incompatibilităților, dar și necesitatea ajustării legislației în domeniu astfel încât aleșii locali să nu riște să își piardă mandatul doar pentru unele abateri comise din necunoaștere au fost principalele subiectele abordate.

Directorul executiv al CALM a atras atenția asupra faptului că legislația în domeniu permite interpretări abuzive și mulți aleși locali de bună credință riscă să își piardă mandatul sau sunt demotivați să rămână în sistem. „Acesta este rezultatul adoptarii legilor fără consultarea autorităților locale și reprezentanților acestora, dar și fără a lua în considerare specificul administrației publice locale”.

Președintele ANI Rodica Antoci a dat asigurări că inspectorii de integritate aplică legea așa cum este ea și nu există niciun fel de substract politic în activitatea instituției. Potrivit reprezentanților ANI, pentru a evita încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și incompatibilităților, primarii sunt obligați să cunoască prevederile legislației. Totodată, aceștia au susținut ideea privind necesitatea eliminării lacunelor existente în legislația din domeniu, dar și în cea cu privire la administrația publică locală.

În cadrul întrevederii s-a stabilit ca în viitorul cel mai apropiat să fie creat un grup de lucru pentru modificarea și perfecționarea cadrului normativ.

CALM și ANI vor organiza o campanie de informare a reprezentanților APL în vederea unei mai bune cunoașteri a standardelor naționale de integritate, a termenilor de depunere a declarațiilor de avere, a celor privind conflictul de interese etc. Campania va demara în luna februarie.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă