Nume
Parola
Vizualizări: 2239
CALM și Președintele Republicii Moldova vor coopera pentru a avansa în procesul de descentralizare, consolidare a autonomiei locale și crearea oportunităților investiționale pentru dezvoltarea satelor și orașelor țării!
2 Februarie 2021 — La 1 februarie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova Maia Sandu. În cadrul evenimentului au fost abordate problemele cu care se confruntă autoritățile publice locale și a fost semnat un Acord privind edificarea și dezvoltarea parteneriatului între Președintele Republicii Moldova și CALM. Maia Sandu a felicitat reprezentanții APL cu ocazia Zilei autonomiei locale și a lucrătorului din APL menționând că administrația publică locală este un pilon important pentru democrația statului. „Vă mulțumesc pentru curajul de care ați dat dovadă și continuați să dați dovadă, uneori în condiții foarte vitrege, pentru munca pe care o depuneți ca să ajutați cetățenii în situații foarte grele.” Potrivit președintelui, politica trebuie construită în așa fel încât autoritățile publice locale să aibă toate instrumentele pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor și finanțele necesare dezvoltării comunităților.

Președintele CALM Tatiana Badan a mulțumit pentru deschiderea instituției prezidențiale pentru APL. „Avem restanțe la capitolul dialogului instituționalizat între CALM și autoritățile publice centrale dar întrevederea noastră de astăzi și semnarea acordului de cooperare ne dă speranțe că lucrurile se vor schimba.” Aleșii locali au vorbit și despre necesitatea includerii în programul viitorului Guvern al elementului dezvoltării comunităților și motivării angajaților APL să rămână în sistem.

Controlul excesiv din partea unor instituții ale statului, necesitatea instituirii funcției de secretar de stat în domeniul APL, accesul APL la bazele de date, delimitarea proprietăților statului de cele ale comunităților locale, distribuirea resurselor comunităților locale pe criterii clare, necesitatea instituirii unui fond de cofinanțare a proiectelor, eficientizarea utilizării banilor acordați de Uniunea Europeană prin finanțarea directă a proiectelor implementate de APL au fost, de asemenea, subiecte abordate în cadrul întrevederii.

Maia Sandu a declarat că proiectele de dezvoltare comunitară trebuie să fie o prioritate în cadrul planului de asistență a Uniunii Europene pentru următorii 7 ani. „Împreună cu echipa și cu reprezentanții CALM o să participăm la aceste discuții pentru a ne asigura că vor fi planificate resurse și cetățenii Republicii Moldova din toate localitățile vor putea să beneficieze de această asistență.”

Totodată, aleșii locali au vorbit despre necesitatea elaborării unui concept de reformă complexă a administrației publice centrale și locale, fiind scos în evidență faptul că aceasta nu trebuie să se reducă doar la elementul teritorial-administrativ.

„Avem un stat excesiv de centralizat, iar descentralizarea și autonomia locală sunt instrumente esențiale în lupta cu corupția”, a afirmat directorul executiv al CALM Viorel Furdui.

Maia Sandu a reiterat angajamentul de a susține APL, de a mobiliza mai multe resurse pentru a deschide locuri de muncă în localitățile noastre și a crea condiții mai bune pentru cetățeni.

Acordul semnat de președintele Maia Sandu și președintele Tatiana Badan prevede cooperarea în elaborarea actelor normative; în domeniul monitorizării modului de implementare a înțelegerilor și a documentelor de politici în domeniul APL și cel ai reformei administrației locale, descentralizării și autonomiei locale; includerea componentei APL/descentralizare/dezvoltare locală- regională în sfera de activitate internațională a Președintelui RM; stabilirea și întărirea relațiilor internaționale între autoritățile publice locale din țară cu cele din străinătate etc.

Amintim că din 2012, la inițiativa CALM, la 1 februarie este sărbătorită Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală.

Acordul de cooperare poate fi accesat la următorul link: https://www.calm.md/wp-content/uploads/2021/02/Acord-CALM-Presedintele-RM.pdf

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă