Nume
Parola
Vizualizări: 3954
A fost lansat proiectul „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”
Edineț, 16 Iunie 2021 — În Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a fost lansat proiectul „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”. Evenimentul, la care a participat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a avut loc marți, 16 iunie 2021, în municipiul Edineț.

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a fost reprezentată la acest eveniment de către șefa Secției monitorizare și evaluare (SME), Ala Cucu. Reprezentanta ADR Nord a transmis un mesaj de salut participanților la eveniment și a mulțumit Delegației UE în RM pentru susținerea continuă în procesul de dezvoltare regională a Republicii Moldova, în general, și a Regiunii Nord, în mod special. De asemenea, reprezentanta ADR Nord a felicitat autoritățile locale cu ocazia atragerii noilor investiții în municipiu și în regiune.

În contextul lansării noului proiect, șefa SME a subliniat că, în decembrie 2020, Guvernul RM a aprobat Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru anii 2021-2027, în calitate de document de politici publice pe termen mediu, cu scopul de a susține accelerarea dezvoltării socioeconomice a șase municipii în Republica Moldova, printre care două municipii din nordul republicii – Edineț și Soroca –, în vederea transformării acestora în poli de creștere, care pot susține contribui la dezvoltarea zonelor rurale proxime.

„Cu prilejul lansării proiectului «Edineț - oraș cu perspectivă de viitor», felicităm municipiul Edineț și salutăm implementarea acestui proiect, scopul căruia se încadrează în prevederile Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere. ADR Nord a acordat și continuă să acorde consultanță profesionistă și ghidare pentru elaborarea, actualizarea documentelor de politici locale, corelate cu documentele de politici regionale și respectiv naționale; acordă suport la dezvoltarea conceptelor de proiecte, care s-ar încadra în domeniile prioritare a dezvoltării regionale. De asemenea, acordăm expertiză tehnică, inclusiv cu suportul partenerilor noștri internaționali”, a precizat, în discursul său, șefa SME, Ala Cucu, menționând totodată buna cooperare dintre ADR Nord și Primăria municipiului Edineț.

Șefa SME a mai menționat că, în perioada precedentă ADR Nord a implementat în municipiul Edineț trei proiecte finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. Este vorba de proiectele „Renovarea drumului regional internațional M-14 prin orașul Edineț”, „Conectarea Parcului Industrial «Edineț» la infrastructura de acces și utilitățile publice” și „Creșterea indicilor de eficiență energetică a Instituției Medico-Sanitare Publice «Centrul de Sănătate Edineț»”.

Prin intermediul proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană, Primăria municipiului Edineț în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, România, și Consiliul orașelor smart din SUA, în calitate de partener asociativ, își propun să îmbunătățească calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și satisfacția locuitorilor municipiului Edineț. Timp de patru ani, proiect urmează să producă în municipiu patru rezultate majore: (1) un sistem smart de guvernare locală; (2) patru servicii publice îmbunătățite într-un mod inteligent; (3) promovarea îmbunătățirii condițiilor de viață inteligente în rândul localnicilor; (4) promovarea educației inteligente. Bugetul total al proiectului constituie 4.358.886 de euro, din care 90% reprezintă finanțarea UE prin intermediul Primăriei municipiului Edineț și 10% - cofinanțarea UE prin intermediul Primăriei municipiului Alba Iulia, România.

www.adrnord.md