Nume
Parola
Vizualizări: 3363
Un proiect-pilot de modernizare a planificării strategice implementat de ADR Nord a fost multiplicat în toate regiunile de dezvoltare ale țării
Bălți, 8 Decembrie 2021 — Miercuri, 8 decembrie 2021, a avut loc ședința online de finalizare a proiectului moldo-ceh „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)”. Acest proiect a fost inițiat după implementarea proiectului-pilot „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de dezvoltare Nord, Moldova”, realizat de ADR Nord și Royal HaskoningDHV în perioada 2015-2017.

Proiectul a oferit suport specialiștilor din cadrul ADR Nord privind aplicarea Sistemului Informațional Geografic (GIS) în procesul de implementare a strategiilor de dezvoltare regională. Proiectul a contribuit la consolidarea capacităților actorilor implicați în procesele de dezvoltare regională și la aplicarea instrumentelor moderne de planificare strategică.

Ghidați de experți cehi pe tot parcursul implementării proiectului, reprezentanții ADR au învățat cum să creeze hărți electronice și cum să opereze cu date de tip raster și PDF, precum și cu servicii de cartografiere și surse OpenStreetMap.

Specialiștii ADR urmează să pună în practică noile abilități în procesul de elaborare a planurilor regionale, dar și în prezentarea grafică a unor hărți în domenii concrete. Rezultatele acestui proiect pot declanșa un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, regiunile de dezvoltare devenind astfel mai atractive pentru investitori.

În cadrul ședinței de finalizare a proiectului, Victoria Zabolotnîi, specialistă în cooperare externă la ADR Nord, a prezentat practicile de succes în utilizarea sistemului GIS în Regiunea de Dezvoltare Nord. Reprezentanta ADR Nord a relevat că Agenția a utilizează sistemul în crearea bazelor de date regionale, generarea grafică a indicatorilor sectoriali, în planificare și în elaborarea documentelor strategice. În special, ADR Nord utilizează sistemul GIS în domeniile aprovizionare cu apă și sanitație, management deșeuri, dezvoltare și promovare economică, atragere investiții, dezvoltare urbană, turism etc.

Proiectul „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)” a fost finanțat de Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare Internațională a Republicii Cehe și realizat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în parteneriat cu Agenția cehă GEOtest și Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia.

www.adrnord.md