Nume
Parola
Vizualizări: 3279
Harta raionului Sângerei în sectorul AAC, actualizată în cadrul unui proiect finanțat de Germania
Sângerei, 10 Decembrie 2021 — Raionul Sângerei beneficiază de o hartă digitală actualizată în sectorul Alimentare cu apă și canalizare (AAC), grație unui proiect de planificare în domeniul managementului apelor implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova.

Vineri, 10 decembrie 2021, în incinta Consiliului Raional Sângerei, ADR Nord a organizat primul workshop practic pentru autoritățile publice locale, în vederea aplicării instrumentelor inteligente de planificare strategică în sectorul AAC.

Obiectivele workshop-ului au fost (1) dezvoltarea aptitudinilor și competențelor reprezentanților APL în aplicarea instrumentelor inteligente de planificare strategică în sectorul de apă și canalizare în raionul Sângerei; (2) actualizarea datelor în sectorul AAC al raionului Sângerei; (3) încurajarea dezvoltării unui ecosistem de date digitale și reprezentare grafică în sectorul AAC.

Pe parcursul activității, specialiștii ADR Nord au prezentat informații relevante despre procesul de planificare strategică și colectarea informației în sectorul AAC, caracteristicile și domeniile de utilizare a Sistemului Informațional Geografic (GIS), utilizarea QGIS în elaborarea hărților tematice în sectorul AAC, oferind totodată exemple și bune practici în domeniu.

Ghidați de specialiștii ADR Nord, reprezentanții APL au fost informați cum să identifice indicatorii cu privire la distribuția rețelelor AAC în raion și au actualizat harta electronică a raionului Sângerei în sectorul AAC. Reprezentanții APL vor avea posibilitatea să utilizeze GIS în procesul de elaborare a hărților digitale, fapt ce va contribui la declanșarea unui nou tip de planificare strategică.

Elena Verenciuc, șefa interimară a Secției planificare și cooperare regională, ADR Nord, a menționat, în cuvântul său de salut, că proiectul urmărește crearea cadrului de planificare necesar pentru atragerea investițiilor în sectorul AAC și planificarea eficientă a resurselor pentru a asigura un acces echitabil la servicii calitative de apă și canalizare.

Proiectul va avea impact asupra vieții socio-economice a raioanelor Sângerei, Briceni și Glodeni în ceea ce privește calitatea mai bună a apei, o gamă mai largă de activități agricole și neagricole (diversificare economică), dezvoltarea turismului datorită accesului la AAC și facilități necesare în toate domeniile de activitate datorită valorificării investițiilor în acest domeniu.

Proiectul țintește trei rezultate: (1) capacități îmbunătățite în aplicarea instrumentelor inteligente de planificare strategică în sectorul de apă și canalizare în raioanele Briceni, Sângerei și Glodeni vor contribui la digitalizarea datelor în sectorul AAC și la atragerea investițiilor în acest sector; (2) creșterea gradului de conștientizare a membrilor comunității pentru consumul durabil de apă; (3) acces sporit la apă sigură de calitate în centrele comunitare și în instituțiile de învățământ din raioanele Briceni, Glodeni și Sângerei. Totodată, prin livrarea de echipamente de apă, proiectul va îmbunătăți calitatea apei și condițiile de igienă în instituțiile de învățământ și în centrele comunitare din cele trei raioane.

În perioada 14-15 decembrie a.c., ADR Nord va organiza workshop-uri similare în raioanele Briceni și Glodeni.

Proiectul „Planificare SMART în domeniul managementului apelor” este implementat de ADR Nord prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova (SDG Innovation Fund Moldova), în cadrul proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

www.adrnord.md