Nume
Parola
Vizualizări: 3637
Apa din Prut a ajuns în comunele Cuhnești și Balatina. Noul apeduct magistral poate fi prelungit până în orașul Glodeni
Cuhnești-Balatina, Glodeni, 18 Ianuarie 2022 — Apa din râul Prut a ajuns pe teritoriul comunelor Cuhnești și Balatina din raionul Glodeni, inclusiv la stația de tratare a apei din Balatina. Au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a stației de pompare a apei din Prut din satul Bisericani, a apeductului magistral Prut-Balatina, cu o lungime de 9,36 km, a stației de tratare a apei din Balatina, cu o capacitate de 50 m3/h, și a aducției de la stația de tratare a apei până în satele Cuhnești și Balatina, cu o lungime de 10,71 km. Sistemul a fost construit și montat de SRL „Laiola” în cadrul unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și implementat ADR Nord. Valoarea proiectului constituie 37,6 mln lei.

Marți, 18 ianuarie 2022, a avut loc evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului. Reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), conducerea ADR Nord, autorități locale, și responsabili de construcția și montarea sistemului de alimentare cu apă s-au deplasat în teren pentru a se documenta în privința executării lucrărilor. Ulterior, în incinta Primăriei comunei Balatina, membrii comisiei au semnat actele de recepție a sistemului magistral de alimentare cu apă.

În cadrul evenimentului, șeful Direcției politici de dezvoltare regională din cadrul MIDR, Igor Malai, a precizat că acest proiect este important prin faptul că oferă posibilități de extindere a sistemului de aprovizionare cu apă sigură către alte localități, care urmează, prin intermediul unor proiecte ulterioare, să fie conectate ulterior. „Acest lucru schimbă situația nivelului de trai al oamenilor, oferă mai mult confort și perspective de dezvoltare", a menționat funcționarul MIDR.

La rândul său, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat importanța acestui proiect vital atât pentru comunele Cuhnești și Balatina, cât și pentru alte localități din raion. Șefa ADR Nord a menționat că obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor este un domeniu de intervenție prioritar atât la nivel regional, cât și la nivel național.

Localitățile rurale din lunca Prutului din raionul Glodeni încă nu dispun de sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Până în prezent, cetățenii care locuiesc în localitățile din lunca Prutului au fost nevoiți să se alimenteze cu apă din fântânile de mină. Potrivit unor date, fântânile de mină din raionul Glodeni nu corespund cerințelor și standardelor privind apa potabilă.

Proiectul „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I – comuna Cuhnești și comuna Balatina” a fost lansat la începutul lunii noiembrie 2020. Lucrările planificate au fost executate în volumele și termenii stabiliți în contract. Următorul obiectiv este ca apa potabilă să ajungă în casele locuitorilor celor două comune: Cuhnești și Balatina. În prezent, acest obiectiv este realizat în cadrul altui proiect. De asemenea, întrucât la stația de tratare a apei din comuna Balatina pot fi montate încă două module de tratare a câte 50 m3/h fiecare, noul apeduct magistral poate fi extins până în orașul Glodeni, ceea ce va permite asigurarea mai multor localități din raion cu apă potabilă de calitate.

www.adrnord.md