Nume
Parola
Vizualizări: 3076
Trei instituții de învățământ din raionul Glodeni au promovat consumul durabil de apă, în cadrul unui proiect susținut de Germania
Glodeni, 13 Aprilie 2022 — Elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din orașul Glodeni, Gimnaziul Fundurii Vechi și Gimnaziul Ciuciulea au desfășurat, recent, activități de promovare a consumului durabil de apă. Activitățile au avut loc în contextul Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită anual în data de 22 martie. Totodată, aceste măsuri educative s-au înscris în agenda „Planificare SMART în domeniul managementului apelor”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova, susținut de Guvernul Germaniei.

La Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din orașul Glodeni, elevii au organizat mai multe măsuri de sensibilizarea privind ocrotirea mediului acvatic: au elaborat și au distribuit pliante informative, au organizat o expoziție și un concurs, au elaborat materiale video de sensibilizare și au organizat o acțiune de salubrizare cu genericul „Protejează-ți râu!”.

Și elevii de la Gimnaziile din Fundurii Vechi și din Ciuciulea au fost implicați în activități de informare și de sensibilizare privind protecția apelor. La Fundurii Vechi, elevii claselor a VII-a au desfășurat o activitate extracurriculară cu genericul „Apa – element vital” și au organizat un concurs interactiv. La Ciuciulea, mai mulți elevi au participat la concursul ecologic național „Să păstrăm apele curate!”, în cadrul căruia au prezentat desene digitale și fotografii. De asemmenea, în incinta Gimnaziului Ciuciulea au fost afișate postere și desene digitale dedicate protejării apei.

Prin activitățile lor, elevii au contribuit la creșterea gradului de conștientizare a comunității în privința consumului durabil de apă. Totodată, prin intermediul elevilor, comunitatea a fost sensibilizată în spiritul utilizării raționale a resurselor acvatice și a reducerii poluării apei.

Recent, în ajunul Zilei Mondiale a Apei, Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din orașul Glodeni, Gimnaziul Fundurii Vechi, Gimnaziul Dușmani, Gimnaziul Ciuciulea, Gimnaziul Hâjdieni și Gimnaziul Cajba au primit, în cadrul proiectului, echipamente de filtrare a apei. Noile echipamente asigură accesul elevilor la apă potabilă sigură. Mai mult, condițiile igienice în cele șase instituții de învățământ din raionul Glodeni au fost îmbunătățite prin montarea încălzitoarelor de apă electrice instant. De asemenea, o hartă digitală a raionului Glodeni a fost creată, anul trecut, în sectorul Alimentare cu apă și canalizare.

Activități dedicate apei similare au fost planificate în toate cele 18 instituții de învățământ beneficiare din raioanele Sângerei, Glodeni și Briceni. În același context, ADR Nord a lansat recent un material video despre importanța protejării apei.

Ziua Mondială a Apei a fost instituită în 1992, la Rio de Janeiro, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare.

Proiectul „Planificare SMART în domeniul managementului apelor” este implementat de ADR Nord prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova (SDG Innovation Fund Moldova), în cadrul proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

www.adrnord.md