Nume
Parola
Vizualizări: 2615
PREZENTAREA STUDIULUI PRIVIND CALITATEA SERVICIILOR EDUCAȚIONALE ȘI DE ANGAJARE, OFERITE TINERILOR NEET AFLAȚI ÎN CONFLICT CU LEGEA
Chișinău, 9 August 2022 — Masa rotundă de prezentare a unui studiu privind calitatea serviciilor educaționale și de angajare oferite persoanelor tinere aflate în conflict cu legea i-a reunit, la Chișinău, la 3 august 2022, pe inițiatorii proiectului „Incluziunea tinerilor și tinerelor NEET din cele mai vulnerabile categorii, și anume aflați în conflict cu legea”, pe oficiali ai Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Inspectoratului Național de Probațiune, pe experții și partenerii proiectului.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” este finanțat de Uniunea Europeană și Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria.

„Categoria tinerilor și tinerelor care nu au acces la educație și locuri de muncă este una de interes, prioritară pentru țările Uniunii Europene, fiind elaborate și implementate politici și pachete de măsuri în acest sens. Și în Republica Moldova categoria tinerilor și tinerelor NEET a început să fie prioritizată”, a menționat în mesajul său de salut în cadrul mesei rotunde Secretara de Stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu.

Tinerii NEET sunt tinerii în vârstă de 15-29 de ani, care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază sau nu învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație.

Audiența a fost salutată și de către reprezentanții Fundației Est-Europene, organizația implementatoare a acestui proiect finanțat de Uniunea Europeană și Suedia. „Tinerii NEET aflați în conflict cu legea – acest grup de oameni invizibili – au nevoie de sprijin și de servicii propice. Am văzut rezultate palpabile în colaborarea noastră anterioară cu alte organizații care au reușit să lanseze servicii similare și vă urăm succes în activitatea de lansare și pilotare a serviciului inovator pentru persoanele NEET aflate în conflict cu legea”, a afirmat Carolina Blajin, Coordonatoare de Programe a Fundației Est-Europene.

„Populația penitenciarelor este foarte tânără, iar cei care ajung în detenție sunt în mare parte tineri și tinere NEET”, a precizat Liuba Jignea-Suveica, Directoare-adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor, menționând că sistemul penitenciar apreciază asemenea parteneriate care aduc rezultate comune.

„Sperăm să găsim împreună soluții pentru situațiile dramatice cu care se confruntă familiile din Republica Moldova, a afirmat Pavel Cristea, Director-adjunct al Inspectoratului Național de Probațiune, fiindcă multe dintre aceste situații sunt legate de lipsa părinților din viața copiilor”.
Studiul privind calitatea serviciilor educaționale și de angajare oferite persoanelor aflate în conflict cu legea, elaborat de psihologul și consultantul Victor Strogoteanu, și studiul privind accesul la educație în penitenciare, elaborat de avocatul și expertul Andrei Lungu, au drept scop evaluarea calității serviciilor educaționale și de angajare, oferite tinerilor NEET aflați în conflict cu legea și crearea unui concept de proiect-pilot pentru unul dintre penitenciare sau oficii de probațiune, focusat pe educația și angajarea tinerilor și tinerelor NEET.

Masa rotundă de prezentare a rezultatelor studiilor a fost moderată de Ina Vutcariov, Șefă a Secției „Activități pentru persoanele aflate în conflict cu legea” la Asociația „Inițiativa Pozitivă”.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET)” este finanțat de Uniunea Europeană și Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și al Agenției pentru Dezvoltare Regională din Transnistria, ale Uniunii Europene și/sau al Suediei.