Nume
Parola
Vizualizări: 3007
Cu suportul Poloniei, în orașele-poli de creștere Edineț și Soroca vor fi instituționalizate Unități de implementare a proiectelor
Bălți, 10 August 2022 — În municipiile Edineț și Soroca vor fi instituționalizate Unități de implementare a proiectelor (UIP). Ulterior, echipele UIP își vor consolida capacitățile de atragere a investițiilor în domenii prioritare, în vederea soluționării problemelor de ordin economic și social specifice celor două localități identificate drept orașe-poli de creștere din Regiunea de Dezvoltare Nord. Măsurile vor fi realizate în cadrul proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.

Miercuri, 10 august 2022, la Bălți, primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru și viceprimarul municipiului Soroca Ghenadie Mînăscurtă au semnat cu ADR Nord contracte de finanțare în calitate de parteneri de implementare a măsurilor privind dezvoltarea orașelor-poli de creștere Edineț și Soroca prin instituționalizarea UIP și dezvoltarea capacităților acestora.

Potrivit celor două contracte de finanțare, ADR Nord va acorda partenerilor de implementare finanțare pentru desfășurarea activităților planificate privind consolidarea capacităților membrilor UIP pentru dezvoltarea echilibrată și atractivă a municipiilor Edineț și Soroca. Totodată, ADR Nord s-a angajat să ofere partenerilor de implementare suportul necesar sub formă de informare, conștientizare, ghidare și recomandări, în scopul asigurării implementării eficiente a proiectului, inclusiv pe dimensiunea protecției mediului și din punct de vedere tehnic.

Printre cele mai importante activități în cadrul proiectului sunt adaptarea Manualului operațional al UIP-urilor din Soroca și Edineț, în conformitate cu specificul local și provocările individualizate ale municipiilor; acordarea suportului juridic în vederea definitivării documentației de instituționalizare a UIP; organizarea a două ateliere practice pentru membrii celor două UIP-uri și pentru autoritățile publice locale în domeniul scrierii, monitorizării și evaluării proiectelor de dezvoltare; organizarea procesului de sub-grantare a municipiilor Edineț și Soroca; elaborarea de newslettere în vederea promovării rezultatelor proiectului.

Conform Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru anii 2021-2027, două municipii din nordul țării – Soroca și Edineț – au fost identificate și recomandate pentru a fi sprijinite în vederea dezvoltării acestora în calitate de poli de creștere. La rândul lor, acești poli de creștere vor stimula astfel și dezvoltarea zonelor rurale din vecinătate. Până în prezent, efortul principal al municipiilor a fost axat pe elaborarea Planurilor operaționale locale, cu identificarea principalelor direcții de dezvoltare a orașelor.

Proiectul „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord” este implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova. Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului ține de Sprijinirea dezvoltării orașelor-poli de creștere prin instituționalizarea Unității de implementare a proiectelor (UIP) din Regiunea de Dezvoltare și dezvoltarea capacităților acestora. Proiectul mai are în vedere și Stimularea dezvoltării orașelor prin aplicarea instrumentelor de planificare strategică în domeniul revitalizării urbane, precum și facilitarea accelerării dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare.

www.adrnord.md