Nume
Parola
Vizualizări: 891
Finanțarea proiectelor din Satul European – subiect de discuții între primari și Andrei Spânu! Ministrul i-a anunțat pe aleșii locali când vor putea depune dosarele pentru un nou apel de proiecte!
14 Noiembrie 2023 — „234 proiecte din cele 497 depuse în cadrul Programului Satul European au fost finalizate. Alte 264 sunt la etapa de implementare." Declarația aparține Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spânu și a fost făcută în cadrul unei ședințe în format online cu participarea a circa 130 de reprezentanți ai administrației publice locale.

La evenimentul organizat la inițiativa Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primarii și-au exprimat îngrijorarea privind finanțarea și achitarea lucrărilor, în contextul relațiilor APL cu antreprenorii.

Ministrul a explicat că din valoarea totală a proiectelor de aproximativ 1,9 miliarde de lei, circa 1,2 miliarde au fost achitate deja, alte 55 milioane de lei urmează a fi transferate către primării. În contextul îngrijorărilor exprimate de primarii care încă nu au primit finanțările promise, ministrul a asigurat participanții că o parte din lucrările finalizate și perfectate documentar vor fi acoperite până în luna decembrie. Lucrările care vor fi realizate în perioada următoare vor fi achitate în luna ianuarie sau, cel târziu, în luna februarie a anului 2024. „În acest sens, la ONDRL la necesitate și la cerere va emite scrisori de garanție....pentru antreprenori", a dat asigurări Ministrul Spânu.

Oficialul a admis faptul că în cazul unor situații obiective va fi extins termenul de implementare a proiectelor. Totodată, Andrei Spânu a dat asigurări că toate primăriile câștigătoare ale Programului Satul European și Satului European Expres vor primi resursele preconizate pentru realizarea obiectivelor stabilite, explicând faptul că proiectele au fost finanțate în ordinea depunerii dosarelor.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mulțumit primarilor pentru efortul depus în executarea acestor lucrări, informându-i despre faptul că un nou apel de proiecte în cadrul Programului „Satul European" va fi lansat în luna decembrie curent. „Selecția proiectelor va avea loc în perioada martie –aprilie 2024, astfel încât să purcedem cât mai curând la implementarea acestor inițiative. Credem că și în acest caz vom acorda până la 10 milioane de lei pentru un proiect, prioritare fiind cele ce vor contribui la asigurarea cu apă și canalizare a localităților", a specificat Spânu.

De asemenea, primarii au venit cu propuneri concrete pentru viitorul apel de propuneri, iar Ministrul a dat asigurări că se va ține cont de acestea.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă