Nume
Parola
Vizualizări: 372
CALM și A.Co.R. fac front comun pentru a consolida cooperarea dintre APL din R. Moldova și instituțiile UE!
29 Noiembrie 2023 — În contextul în care Uniunea Europeană a dat undă verde aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, ținând cont și de faptul că în 2024 se împlinesc 30 de ani de la înființarea Comitetului European al Regiunilor, președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan și președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici fac front comun pentru a consolida cooperarea dintre autoritățile locale din R. Moldova și această structură consultativă importantă la nivelul Uniunii Europene.

În cadrul unor mesaje adresate președintelui Grupului Alianței Europene din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Karl Vanlouve, președinta CALM, Tatiana Badan și președintele ACoR, Emil Drăghici constată că a venit momentul în care cooperarea mai strânsă dintre Comitetul Regiunilor al UE și R. Moldova este o necesitate absolută pentru avansarea agendei europene, inclusiv cu implementarea acordurilor de asociere și a Agendei de preaderare și aderare la UE.

Potrivit președinților celor două structuri asociative ale APL din R. Moldova și România, o astfel de cooperare, poate lua forme destul de diferite, incluzând, în primul rând, grupul de lucru separat privind Republica Moldova în cadrul Comitetului European al Regiunilor, participarea periodică a Asociației și a administrațiilor locale din Moldova la sesiunile plenare ale Comitetului Regiunilor, cu conferințe specializate sub auspiciile Comitetului Regiunilor, acțiuni comune de promovare adresate Comisiei Europene, Parlamentului European; direcțiilor generale separate, cooperării continue în cadrul CORLEAP etc.

Cei doi lideri locali consideră că pentru R. Moldova un eventual statut de asociat la Comitetul Regiunilor ar fi în conformitate cu agenda UE, statutul de candidat la UE și acordurile de asociere dintre Uniunea Europeană și statul nostru.

De asemenea, președinții celor două asociații au propus organizarea evenimentului cu drepturi depline al Comitetului Regiunilor al UE în 2024 la Chișinău, Moldova, ca semn al recunoașterii și al seriozității intensificării extinderii UE, dar și participarea Delegației Republicii Moldova la Summit-ul de la Mons, Belgia.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă