Nume
Parola
Vizualizări: 2515
START AL PROCESULUI ELECTORAL MARCAT DE NEREGULI
Chișinău, 29 Iulie 2009 — Votarea în alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 a început în mod regulamentar la majoritatea secţiilor de votare din Republica Moldova, într-o atmosferă calmă, alegătorii nefiind împiedicaţi să-şi exercite dreptul la vot. În comparaţie cu alegerile din 5 aprilie a.c., activismul civic în primele ore ale scrutinului, 07:00-10:00, este mai ridicat.

Potrivit observatorilor Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - „Coaliţia 2009”, participarea la vot în secţiile de votare constituite pe teritoriul Republicii Moldova este de aproximativ 10%. Aceeaşi rată sporită se înregistrează şi la secţiile de votare din afara RM: la Moscova pînă la ora 10:00 au votat 256 de persoane, ceea ce constituie 22,15% din numărul alegătorilor care au votat pe 5 aprilie; la Ambasada şi secţia consulară a Republicii Moldova din Bucureşti pînă la ora 09:00 au votat 318 persoane (cca. 7,5%); la Bologna – 158 persoane (4,7%), iar la Roma – 110 persoane (7%).

Totodată, observatorii Coaliţiei 2009 au semnalat mai multe cazuri privind întocmirea greşită a listelor electorale:
• în secţia nr.5 din localitatea Leova sunt incluse persoane necunoscute în locuinţa unui alegător;
• în secţia nr. 216 din Chişinău în listele electorale sunt incluse persoane necunoscute de către proprietarii apartamentelor. În apartamentul nr.117 situat pe strada Florilor 32 a fost inclusă Verhovscaia Olga care nu are domiciliul pe această adresă;
• în secţia de votare 62 din Chişinău în liste sunt incluse persoane necunoscute. În ap.nr.2 situat pe str. Zelinschi 36/6 este inclusă în liste Cojocari Marfa, anul naşterii 1914, despre care proprietarul apartamentului nu ştie nimic.

Printre alte încălcări semnalate de observatori se mai numără:
• unui cetăţean i-a fost refuzat dreptul la vot în secţia de votare nr. 62 din Chişinău, din cauza întocmirii greşite a listei electorale în care au fost trecute greşit datele din buletinul de identitate.
• membrii biroului secţiei de votare nr.62 din municipiul Chişinău au interzis observatorilor să se deplaseze prin secția de votare, contrar prevederilor Codului Electoral și standardelor internaționale de observare a alegerilor;
• activitatea biroului secţiei de votare nr. 146 din municipiul Chişinău este dezorganizată, între membrii biroului iscîndu-se o discuţie aprinsă despre rolul fiecăruia dintre aceştia.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi LADOM, Rima Plăcintă-Condraţchi, e-mail: rplacinta@alegeliber.md, sau la nr. de tel: (+373-22) 280512/ 280561, 069569999.)

În regiunea Transnistreană se înregistrează probleme similare celor care au avut loc la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009: în Corjova la ora 06.20 nu era asigurată paza secţiei de votare nr. 5. La 06.30 în faţa secţiei de votare s-au adunat circa 200 de persoane (inclusiv cazaci îmbrăcaţi în civil şi formă militărească) care au blocat accesul în secţia de votare. La scurt timp după blocarea secţiei au sosit forţele de menţinere a păcii. În acest moment,se negociază deblocarea secţiei de votare nr. 5 din satul Corjova.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi Promo-Lex, Ion Manole, 069070800).

Încălcarea legislaţiei electorale ce ţine de interzicerea agitaţiei electorale în ziua precedentă scrutinului, au fost semnalate în următoarele cazuri:

• la postul de televiziune EU TV care a reluat în dimineaţa zilei de 28 iulie, la ora 7.00 programul de ştiri din ajun ce a cuprins 6 ştiri cu participarea concurenţilor electorali. De asemenea, EU TV a difuzat în reluare la orele 12:30 în data de 28 iulie emisiunea "Post Factum" cu durată de 42 minute, cu participarea lui Iurie Roşca, prezentat în calitate de viceprim-ministru şi preşedinte al PPCD;
• în cutiile poştale ale blocului de locuit din strada Mihai Viteazul, 41, mun. Chişinău au fost distribuite pliantul „ALEGE №1” cu mesaj electoral indirect, editat și distribuit de ÎS Poşta Moldovei;
• la 28 iulie 2009 pe prima pagină a site-ului publicaţiei on-line a ziarului „Независимая Молдова» www.nm.md, a fost afişată publicitatea concurentului electoral – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

* Lista neregulilor nu este exhaustivă. Următorul comunicat al Coaliţiei 2009 va fi distribuit în jurul orei 15:00.

Autor: Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă