Nume
Parola
Vizualizări: 7384
APA DE LA ROBINET, BUNĂ DE BĂUT LA CIOREŞTI
Chişinău, 24 Septembrie 2009 — Un apeduct nou a fost construit în satul Cioreşti, raionul Nisporeni. Apeductul alimentează cu apă potabilă 663 de familii, grădiniţa, şcoala, casa de cultură, primăria şi centrul medicilor de familie din localitate. La realizarea proiectului de construcţie a sistemului de alimentare cu apă din Cioreşti au participat locuitorii satului, autorităţile locale şi raionale, câteva companii de construcţie şi specialiştii programului moldo-elveţian ApaSan.

“Sursa de apă este locală, are un debit de 300m3 sau circa 3 mii de căldări cu apă pe zi, suficient pentru lumea din sat. Mai cu seamă oamenii care nu au avut niciodată apă sunt foarte fericiţi”, a spus primarul Valeriu Guţu. Până la implementarea proiectului, 10% din locuitori se alimentau cu apă din surse neautorizate, iar ceilalţi foloseau apa de fântână care, în opinia specialiştilor, are un conţinut de nitraţi de 3-5 ori mai mare decât limita admisibilă.

Asociaţia consumatorilor de apă „Roua Codrilor”, creată şi condusă de cioreşteni, a participat la procesul de coordonare a proiectului. Acum rolul asociaţiei este de a prelua, după inaugurare, gestionarea apeductului şi de a asigura livrarea serviciului de alimentare cu apă către populaţie şi exploatarea durabilă a sistemului. Costul total al proiectului de alimentare cu apă din Cioreşti este de circa 8 milioane lei. Inaugurarea apeductului are loc la 25 septembrie curent.

„Implementarea proiectului va avea drept efect îmbunătăţirea nivelului de viaţă şi sănătăţii populaţiei, dat fiind consumul apei care corespunde standardelor apei potabile,” a subliniat Berhard Hiller, coordonatorul Programului ApaSan.

Proiectul a fost implementat cu sprijinul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice al Ambasadei Austriei în Chişinău (ADA), cu aportul Primăriei Cioreşti, Consiliului raional Nisporeni şi cioreştenilor.

Din anul 2001 şi până în prezent, cu sprijinul financiar al guvernelor Elveţiei şi Austriei, au fost implementate 24 proiecte de alimentare cu apă, de rezultatele cărora beneficiază peste 25 mii de cetăţeni din Republica Moldova.

Autor: Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare, SDC

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă