Nume
Parola
Vizualizări: 2833
Primul studiu despre evoluţia indicatorilor demografici ai R. Moldova în ultimii 18 ani va fi lansat mâine la Chişinău
Chisinau, 12 Octombrie 2009 — UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare lansează în premieră studiul „Cartea Verde a Populaţiei Republicii Moldova”. Evenimentul va avea loc marţi, 13 octombrie, începând cu ora 10.00, în sala de conferinţe a Băncii Mondiale (str. Puşkin 20/1). La eveniment sunt invitaţi experţii-autori ai „Cărţii Verzi”, reprezentanţii ministerelor de resort, partenerii naţionali, sectorul academic şi nonguvernamental, mass-media.

Studiul „Cartea Verde a Populaţiei Republicii Moldova” conţine o analiză amplă şi comprehensivă a situaţiei demografice pe parcursul a optsprezece ani, începând cu anul 1990 şi până în anul 2008. Reprezintă un instrument util de lucru pentru specialiştii în demografie şi o sursă valoroasă de informaţie pentru politicieni, economişti, profesori, studenţi şi pentru toţi cei interesaţi de demografie. Principalele componente ale studiului se referă la indicatorii de natalitate, mortalitate, îmbătrânire şi prognozele în domeniul populaţiei pentru deceniile viitoare.
 
Autorii „Cărţii Verzi a Populaţiei” sunt  academicieni, doctori habilitaţi, doctori conferenţiari de la Academia de Ştiinţe şi Academia de Studii Economice din Moldova, care, pe parcursul elaborării studiului, au fost asistaţi de experţi internaţionali în domeniu. Principalele concluzii la care au ajuns aceştia în cadrul studiului se referă la tendinţele negative ce caracterizează evoluţia indicatorilor demografici în R. Moldova.
 
Natalitatea: În ultimii 18 ani rata natalităţii (numărul născuţilor vii la 100 000 locuitori) a scăzut aproape de 2 ori, de la 17,7‰ în anul 1990 la 10,9‰ în anul 2008.
Fertilitatea: Familiile tinere de astăzi preferă să nască doar un singur copil şi la o vârstă mai avansată. Analiza statistică din ultimul deceniu denotă că 68-70% din nou-născuţii vii revin mamelor din grupa de vârstă de 20-29 ani. Astfel, atenţia principală a politicii demografice în domeniul natalităţii trebuie să se axeze pe această grupă de vârstă, inclusiv prin încurajarea naşterii celui de al doilea şi următorilor copii.
Mortalitatea: Indicele mortalităţii în 2008 a constituit 11,8‰, depăşindu-l pe cel al natalităţii (10,9‰). Se înregistrează mari diferenţe ale ratei mortalităţii în mediile urban şi rural. La  începutul anului 2000 rata mortalităţii populaţiei de la sat depăşea cu 60-65% indicatorul respectiv în rândul populaţiei de la oraş. Creşte decalajul în rata mortalităţii pe sexe. În grupul de vârstă de 25-39 ani mor de 3 ori mai mulţi bărbaţi decât femei, iar în grupul de vârstă de 40-69 ani de 2 ori mai mulţi.
Morbiditatea (frecvenţa bolilor şi maladiilor într-o societate): Pe cauze de deces, întâietatea revine bolilor cardiovasculare, tendinţă care continuă să crească. Spre comparaţie, dacă în ţările industrial-dezvoltate acest indicator constituie 30-40% din întreaga mortalitate, atunci în R. Moldova mai mult de jumătate din numărul de decese are loc din cauza acestor boli. A doua cauză de deces o constituie tumorile, în special la femeile cu cancer al glandei mamare.
Prognoze: Dacă tendinţele în domeniul demografiei se vor menţine, atunci efectivul populaţiei ţării poate să se micşoreze cu circa un milion de locuitori până în anul 2050, ajungând la 2.6 mln locuitori. Numărul populaţiei se va micşora cu ritmuri mai mari după anul 2026.

În concluzie, studiul „Cartea Verde a Populaţiei Republicii Moldova” demonstrează că, în particular, este necesară elaborarea programelor sociale orientate spre creşterea accesului populaţiei la servicii calitative de sănătate, prevenirea maladiilor prin depistarea lor precoce, în deosebi în sectorul rural. În general, este necesară elaborarea unei Strategii Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare în R.Moldova, dar şi crearea unei instituţii responsabile a statului de gestionare a datelor şi proceselor demografice.

Fondul ONU pentru Populaţie este o agenţie internaţională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om - femeie, bărbat, copil - la o viaţă sănătoasă şi cu şanse egale în societate. Fondul ONU pentru Populaţie ajută ţările în care activează să folosească informaţiile despre populaţie pentru a elabora politici şi programe de reducere a sărăciei şi de creare a condiţiilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA şi fiecare fată şi femeie să fie tratată cu respect şi să trăiască o viaţă demnă. Pentru mai multe informaţii, Vă rugăm să vizitaţi: www.unfpa.md

***
Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare a fost creată în februarie 2007 în calitate de organ consultativ pentru oficiul Prim-ministrului. Comisia este prezidată de vice-prim ministru responsabil de domeniul social. În componenţa acesteia intră oficiali de nivel înalt din cadrul diferitor agenţii guvernamentale, mediul academic şi parteneri sociali. Oficiul UNFPA în Moldova este implicat în activitatea Comisiei şi oferă suport tehnic şi logistic pentru Secretariatul acesteia. Obiectivele majore ale Comisiei includ analiza tendinţelor demografice şi formularea strategiilor şi programelor naţionale făcând conexiunea dintre populaţie şi procesul de dezvoltare. În pofida semnificaţiei oportune şi esenţiale a creării Comisiei, trebuie menţionat faptul că deocamdată Comisia nu dispune de abilitatea de a coordona activitatea diferitor entităţi guvernamentale care se ocupă de problemele îmbătrânirii.


Pentru contact: Irina Lipcanu, Asistent comunicare, UNFPA Moldova, tel. 214002(ext.225), email: irina@unfpa.org