Nume
Parola
Vizualizări: 7560
Situaţia copiilor cu dizabilităţi în R. Moldova
1 Decembrie 2009 — În Republica Moldova sunt circa 429 mii de copii care suferă de diverse patologii, dintre care peste 44 de mii au diverse grade de invaliditate.

Din numărul total al copiilor bolnavi, circa 6,1 mii de copii au probleme de comportament şi tulburări mintale, iar circa 30 de mii – au patologii ale sistemului nervos central şi organelor de percepţie. De boli ale sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv suferă 5,3 mii de copii, iar de malformaţii congenitale, deformaţii şi anomalii cromozomiale suferă circa trei mii de copii.

Pe de altă parte, în structura invalidităţii primare la copii, întâietatea o deţin tumorile maligne (19,0%). Pe treapta a treia se plasează bolile sistemului nervos (9%), iar pe treapta a patra –tulburările mintale şi de comportament (7%).

Aceste şi alte date statistice au fost prezentate la Belgrad la o reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de către Jana Chihai***, manager naţional al proiectului „Realizarea coeziunii sociale prin trecerea de la îngrijiri rezidentiale pentru copii cu dizabilităţi la îngrijiri comunitare”. Programul este o iniţiativă a OMS în cadrul Reţelei de Sănătate din Europa de Sud Est.

În R. Moldova funcţionează 67 instituţii pentru copii cu dizabilitati, cele mai multe fiind la număr (28) şcolile auxiliare, acestea fiind amplasate în mare parte în localităţi rurale. La moment, sunt instituţionalizaţi peste 11 mii de copii.

Potrivit Janei Chihai, în Moldova funcţionează 12 grădiniţe specializate care propun servicii educaţionale pentru 1114 copii cu dizabilităţi şi nevoi speciale. În jur de 700 de copii sunt discipoli ai caselor-internat pentru copii cu dizabilităţi mintale severe.

În ţară funcţionează 30 de centre sociale de protecţie a familiilor cu copii cu dizabilităţi, inclusiv 25 centre de zi, un centru de plasament şi patru centre de reabilitare. De serviciile acestora beneficiază circa 700 de copii.

Jana Chihai consideră că numărul centrelor pentru copii cu dizabilităţi este mic, remarcând că, momentan, sunt inexistente mecanismele pentru controlul calităţii serviciilor prestate, în pofida faptului că autorităţile au aprobat standardele minime pentru centrele de zi destinate copiilor cu dizabilităţi.

În Republica Moldova lipseşte, la ora actuală, o politică unificată si armonioasa în domeniul persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv a copiilor.

*** Jana Chihai deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei SOMATO din oraşul Bălţi.

Notă pentru editori:
În perioada 22 noiembrie-3 decembrie, în Moldova se desfăşoară, în premieră, Decada incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Evenimentul este dedicat Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată anual la 3 decembrie, începând cu 1992.