Nume
Parola
Vizualizări: 3869
Şi-au cusut gura cu ac şi aţă
Chisinau, 3 Decembrie 2009 — Opt deţinuţi dintr-o celulă a izolatorului din Râbniţa şi-au cusut gura cu ac şi aţă, organizând greva foamei în semn de protest faţă de tratamentul aplicat acestora în izolator, pe care îl consideră inuman. După două zile de grevă, deţinuţii au fost daţi pe mâna medicilor şi au fost hrăniţi cu forţa.

„Incidentul s-a produs acum 10 sau 20 de zile. Nu ştim exact termenul, pentru că avem două surse care ne spun diferit”, a comunicat pentru Info-Prim Neo preşedintele Asociaţiei pentru drepturile omului „Promo-LEX”, Ion Manole.

Juriştii „Promo-LEX” au fost informaţi de localnicii din regiune. „Potrivit surselor noastre, deţinuţii protestează împotriva tratamentului aplicat, ei sunt umiliţi şi impuşi să semneze declaraţii false împotriva lor”, a menţionat Ion Manole.

În acelaţi timp, Manole spune că deocamdată nu este posibil de aflat numele celor opt deţinuţi şi localitatea de unde sunt, sau din ce parte a Nistrului. Un membru al asociaţiei s-a deplasat la Râbniţa pentru a găsi pe cineva din rudele deţinuţilor.

„Promo-LEX” a reuşit să sensibilizeze autorităţile R. Moldova şi organizaţiile internaţionale acreditate la Chişinău. Cineva ar trebui să aibă acces nelimitat în astfel de instituţii în regiunea transnistreană. Vrem să organizăm o întâlnire cu autorităţile noastre şi să le sugerăm acest lucru”, a mai spus Ion Manole.

În cazul unui alt incident de la izolatorul de al Tiraspol, unde 90 de deţinuţi au organizat greva foamei, nici instituţiile internaţionale, precum OSCE, nici ONG-uri din R. Moldova, nu au avut acces pe teritoriul izolatorului pentru a clarifica situaţia.

http://www.info-prim.md/?a=100