Nume
Parola
Vizualizări: 4388
Asociația Obștească "Pentru Familie" este îngrijorată de încurajarea atitudinii arogante și sfidătoare la elevi
Chisinau, 18 Decembrie 2009 — Ne exprimăm regretul vizavi de gestul profesoarei de matematică de la Liceul "Grigore Vieru" din Băcioi care l-a lovit pe elevul Marcel Dodon  după ce ultimul a insultat-o grav.
 
Totodată ne exprimăm regretul și îngrijorarea pentru faptul că în atenția mass-media se conturează mai mult fapta profesoarei și mai puțin cea a elevului care s-a purtat cu aroganță și mare dispreț față de ea. De asemenea, ne îngrijorează că va fi trasă la răspundere penală doar profesoara pe când elevul va fi scutit de răspundere penală ( cel puțin, așa suntem informați până în prezent).
 
În ultima vreme sunt  dese reportajele similare în urma cărora sunt condamnați și penalizați profesorii doar, dar nu se ia nici un fel de atitudine față de acest comportament extrem de arogant și disprețuitor pe care îl manifestă unii elevi în școli. Mai mult, în loc să fie lansată o campanie de cultivare la elevi a respectului pentru cei maturi și pentru profesori, în școlile din țară s-a desfășurat acțiunea "Școala fără violență" prin care s-a insistat să li se comunice elevilor că nimeni nu are voie să-i disciplineze sau pedepsească, astfel dezvoltându-le și mai mult această atitudine de aroganță și dispreț.
 
Incidentul de la Liceul "Grigore Vieru" din Băcioi scoate la lumină o stare extrem de alarmantă în societatea noastra, care necesită luarea unor atitudini urgente din partea tuturor.
 
Asociația Obștească "Pentru Familie" cheamă pe elevi să se poarte cu tot respectul față de profesorii lor, de părinți și față de toți oamenii. De asemenea, îndemnăm profesorii să respecte personalitatea fiecărui elev și să nu aplice metode înjositoare sau violente în procesul de instruire. 
 
Pentru a reîntoarce respectul reciproc și buna înțelegere în școlile din țară, recomandam cu insistență următoarele:
 
1. Profesorii să se întrunească, să discute și să elaboreze metode de penalizare și disciplinare a elevilor cu comportament arogant și disprețuitor față de cei mai mari. Toate aceste cereri și sugestii să fie trimise Guvernului, Parlamentului și Președintelui țării pentru adoptarea unei legi corespunzătoare la nivel de țară. 
 
2. Elevii să intervină, să se pronunțe și să apere demnitatea profesorilor când unii colegi manifestă comportamentul arogant și disprețuitor și astfel perturbează întreg procesul de instruire.
 
3. Părinții să se pronunțe pentru adoptarea în mod de urgență a unui proiect de lege care sa prevadă disciplinarea și penalizarea comportamentului înjositor din partea elevilor la adresa profesorilor tot așa cum cadrul legislativ prevede penalizarea profesorilor care aplică violență.
 
4. Ministerul Educației și Tineretului să elaboreze în mod de urgență un Proiect de Lege pentru prevenirea și combaterea comportamentului arogant al elevilor și studenților și să insiste la adoptarea cât mai urgentă a legii.
 
5. Agențiile mass-media să prezinte problema integral cu cauze le și consecințele pentru ambele părți implicate în astfel de conflicte. 
 
Pentru mai multe informații contactați:
 
Asociatia Obsteasca "Pentru Familie"
Chisinau, Republica Moldova
Mob.: +373 69 201 352
E-mail: vasile.filat@gmail.com, marianvitalie@mail.ru
Web: www.profamilia.md