Nume
Parola
Vizualizări: 2529
Moldova, ţara cu cea mai mare proporţie din PIB pentru educaţie în Europa Centrală şi de Est – Raportul Global „Educaţie pentru Toţi” 2010
Chişinău, 20 Ianuarie 2010 — Raportul Global de Monitorizare „Educaţie pentru Toţi” 2010, lansat, la 19 ianuarie 2010, la New York, citează numele Republicii Moldova printre ţările lumii care au un Plan Naţional de Acţiuni „Educaţie pentru Toţi” şi plasează Moldova pe locul 56 din 128 de ţări, conform Indicelui Educaţiei.

Raportul Global de Monitorizare „Educaţie pentru Toţi” 2010, intitulat „Să includem copiii marginalizaţi”, menţionează numele Republicii Moldova printre cele 37 de ţări ale lumii, care au adoptat Planuri Naţionale de Dezvoltare ce includ obiectivele „Educaţiei pentru Toţi”.

Analiza regională a progreselor şi provocărilor „Educaţiei pentru Toţi”, ce însoţeşte textul Raportului Global 2010, menţionează că Republica Moldova este ţara care a alocat sectorului educaţiei cea mai mare proporţie a Produsului Intern Brut (7,3%) printre statele Europei Centrale şi de Est şi Asiei Centrale.

Cu un Indice al Educaţiei egal cu 0,959, Republica Moldova este situată în Raportul Global de Monitorizare „Educaţie pentru Toţi” pe poziţia 56 din 128 de state, pentru care a fost calculat acest indice, şi intră în categoria ţarilor cu un Indice al Educaţiei înalt (prima poziţie – Norvegia, cu un Indice al Educaţiei de 0,995). Indicele Educaţiei, numit şi Indicele de Dezvoltare „Educaţie pentru Toţi”, include indicele de cuprindere în educaţia primară, rata de alfabetizare a adulţilor, indicele dezvoltării gender şi rata de supravieţuire a copiilor cu vârstă sub cinci ani.

Raportul Global „Educaţie pentru Toţi” 2010 a fost lansat, la Cartierul General ONU, de către Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, şi Directorul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), Irina Bokova. Raportul analizează impactul crizei financiare asupra educaţiei, consemnează progresele obţinute de ţările lumii în realizarea obiectivelor educaţiei pentru toţi copiii şi prezintă soluţii pentru includerea în educaţie a copiilor marginalizaţi.

Versiunea completă a Raportului „Education for All – Global Monitoring Report 2010: Reaching the marginalized”: http://unesdoc.unesco.org/images/0018/001866/186606E.pdf

Analiza regională pentru ţările Europei Centrale şi de Est şi Asiei Centrale: http://www.unesco.org/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/ED/GMR/pdf/gmr2010embargo/gmr2010-ro-cee-ca-media-embargo.pdf


Contacte:
Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Ministerului Educaţiei
Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
MD-2033, Chişinău, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97, Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu.md
E-mail: efafti@edu.md, educatie.pentru.toti@gmail.com