Nume
Parola
Vizualizări: 3803
Marian Lupu oferă idei de proiecte pentru susținerea reprezentanților sferei viti-vinicole
Chișinău, 26 Februarie 2010 — În cadrul conferinței de presă Marian Lupu a făcut publice necesitățile reprezentanților sferei viti-vinicole, despre care s-a discutat la audierile parlamentare din 20 februarie curent și a înaintat trei idei inovatoare.
Producătorii de vin să fie scutiţi de plata de licenţă de circa 20 000 lei fapt care nu va prejudicia nici într-un fel bugetul de stat, însă va acorda un suport pentru asigurarea competivităţii vinurilor moldoveneşti pe piața externă. Potrivit normelor naţionale cît şi celor internaţionale, plata pentru licenţă nu este o plată fiscală, ea trebuie să fie doar la nivelul care acoperă cheltuieli la administrativde şi nu mai mult.
O altă propunere este ca temporar (3 pînă la 5 ani) să fie oprită aplicarea taxei pentru revitalizarea viticulturii, care constituie 7 eurocenţi pentru o sticlă, aceasta fiind una extrabugetară și deci nu va afecta bugetul de stat. În stocurile întreprinderilor vinicole sau adunat cantităţi enorme de vin care nu este vândut, şi aceste întreprinderi nu sunt motivate să achiziţioneze materie primă pentru anul 2010, această taxă doar diminuând capacitatea de concurenţă a produselor moldoveneşti.
A treia propunere care a fost înaintată, este liberalizarea utilizării mărcii de stat „Barza Albă”. Brand-ul „Barza Albă” urmează a fi menținut ca marcă de stat, însă să fie oferită în folosinţă nu doar celor două întreprinderi de stat, ci și altor producătorii, care sunt capabili să asigure calitatea necesară. Unul din beneficiile acestui proiect sunt veniturile în bugetul de stat din taxa pentru utilizate a mărcii comerciale, care urmează a fi stabilită, precum și creșterea rating-ului produselor moldovenești pe piețele externe datorită unui nume cunoscut.
Amintim că aceste idei au fost formulate în urma audierilor parlamentare cu reprezentanții sferei viti-vinicole. Următoarea audiere parlamentară va avea loc pe 27 februarie, și va viza persoanele ce activează în sfera agricolă și agro-industrial