Nume
Parola
Vizualizări: 3552
Studenți fără impozite- inițiativa Tineretului Democrat
Chișinău, 27 Mai 2010 — Studenții la zi și la prima specializare, cu vârsta de până la 30 de ani angajați în cîmpul muncii urmează să fie scutiți de impozitul pe venit, plata impozitului privind asigurarea medicala obligatorie și a impozitului privind asigurarea sociala de stat, dacă va fi acceptată propunerea Organizației de tineret a Partidului Democrat .
În prezent tinerii din Republica Moldova reprezintă o categorie defavorizată, fapt ce stimuleaza absenteismul economic, politic si social sau migrarea lor peste hotare. Statistica arată că din 96,6 mii de absolvenți au fost angajați aproape 1200 de oameni, sau 1,3%. Datele din ultimii 10 ani demonstrează că aceste cifre nu sunt o consecință a crizei economice. În ultimul deceniu, în Moldova au fost repartizati la lucru circa 13-15% din absolventii instituțiilor superioare de învățămînt. De asemenea, potrivit calculelor experților la această oră 10% din tineri sunt angajati neoficial, iar salariul lor nu depaseste 50% din salariul mediu pe economie.
În aceste condiții, Tinerii democrați, PDM, au propus ca la nivel normativ să se opereze schimbări în legislație. Acest proiect va contribui la reducerea contabilității duble și la legalizarea mai multor angajați la negru. Tinerii vor avea de câștigat în urma acestei inițiative oferte mai generoase din partea angajatorilor atât în plan financiar, credem că în lipsa impozitelor, salariile vor crește, dar și în plan profesional, când toți solicită experiență de lucru și puțin oferă șansa de a căpăta această experiență. Un alt atuu al proiectului este că tinerii angajați, știind care sunt exigențele pieței, vor stimula mediul academic să se reformeze în vederea ajustării curriculei la cerințele zilei de azi.