Nume
Parola
Vizualizări: 4029
Comentariul Serviciului de presă al Partidului Democrat din Moldova
8 Iulie 2010 — Evenimentele care au urmat 7 iulie, în Parlament, au demonstrat ce pregătea PCRM pentru Moldova.

Este vorba despre compromiterea reformei constituționale, o nouă criză politică și destabilizarea situației din țară. ”Cu cât mai rău, cu atât mai bine”, acesta este principiul de care se conduc liderii PCRM. Evident interesele țării și ale societății îi interesează cel mai puțin.

Ieri Partidul Democrat din Moldova, susținut de colegii din AIE, a dat curs apelului comuniștilor și a exprimat disponibilitatea de a examina modificarea art. 78 a Constituției în Parlament. Partidul Democrat a făcut abstracție de toate acuzațiile, insultele și atacurile la care a fost supus, nu s-a supărat, asemeni liderilor PCRM, nu le-a întors spatele, nu s-a izolat și nu a ignorat propunerea opoziției, cum a făcut PCRM pe parcursul a opt ani de guvernare. Partidul Democrat în numele concordiei, a păcii și a stabilității a anunțat că este pregătit pentru dialog și compromis. În numele țării și a oamenilor. Ei și? Comuniștii nu au venit în Parlament! Ei au ajuns în propria capcană, pregătită minuțios deja de câteva luni pentru alții. Ei au ajuns ostaticii propriei iresponsabilități. Refuzul de a veni și de a vota în Parlament pentru modificarea art. 78 din Constituție a arătat că toate promisiunile și declarațiile lor nu fac doi bani. Întreaga țară a văzut că PCRM aruncă vorbe goale și singurul lor scop este revenirea la putere CU ORICE PREȚ.

Deosebit de cinic a fost pretextul găsit de comuniști pentru a determina deputații să voteze proiectul de modificare a Constituției în Parlament. Ei și-au explicat gestul prin grija pentru sinistrați. Potrivit lor, ar fi fost mai bine să renunțăm la referendum, iar banii economisiți să fie alocați celor care au suferit în urma inundațiilor. ”Bine!”, au spus deputații din Partidul Democrat. Ei au insistat ca Parlamentul să ia o pauză pentru ca fracțiunea comuniștilor să poată ajunge la ședință.

Amintim că deputații comuniști insistau că nu sunt chiulangii și că lucrează în Parlament, boicotând exclusiv ședințele plenare. Respectiv pentru ca să ajungă la ședință ei ar fi avut nevoie de cel mult o oră. Au fost așteptați- câteva. În rezultat din 43 de deputați comuniști s-a prezentat numai Iurii Muntean.

Este evindent că liderii PCRM nici nu admiteau posibilitatea unei colaborări, unor tratative cu PDM și cu Alianța. Ei nu aveau nevoie de aceasta. Ei nici nu intenționau să găsească o soluție pentru criză, găsindu-și un nou pretext pentru a vorbi despre uzurparea puterii și alte chestii de genul acesta.
Apariția în sala de ședințe a deputatului Muntean, în locul întregii fracțiuni, cu o pretinsă declarație, însemnă că PCRM nu a avea argumente, nu putea riposta. Nu intenționau comuniștii să facă pace, nu intenționau să voteze.

Prin refuzul de a vota la 7 decembrie 2009 pentru un nou președinte al țării, PCRM a împins Moldova într-o criză politică de proporții, ieri comuniștii au încercat să toarne gaz pe focul înstabilității. Extremiștii pot fi opriți numai de popor.

Zarurile au fost aruncate! La 5 septembrie Moldova va merge la referendum, iar ulterior la alegeri. În sfârșit oamenii, fără intermediari, vor decide cum vor să trăiască în continuare.